Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A határon túli magyar fiatalok nagy része kivándorolna

2004.11.03. 06:59
A határon túli magyar fiatalok jelentős része Magyarországra költözne, derül ki a Népszabadság által közölt friss közvélemény-kutatásból. Egy korábbi felmérés szerint a kettős állampolgárság elnyerésével az erdélyi magyarság mintegy tíz százaléka hagyná el Romániát.
A határon túli magyar fiatalok közül minden negyedik kivándorolna, jelentős részük Magyarországra - írja a Népszabadság. Ebből a körből csaknem minden második ember szívesen dolgozna néhány hetet-hónapot külföldön - derül ki a Határon Túli Magyarok Hivatalának szeptemberi felméréséből.

Az életkor előrehaladtával ugyan erőteljesen csökken ez a szándék, ám a 36 és a 45 év közötti népességen belül még mindig tíz százalék fölött van a potenciális kitelepülők aránya.

A Magyarok Világszövetségének népszavazási kezdeményezése szerint a szinte alanyi jogon biztosítandó kettős állampolgárságot tehát a határokon túl nem csupán gesztusként várják, hanem feltehetően konkrét lehetőségként is számolnak vele - írja a lap. A kivándorolni szándékozók közül a legtöbben Magyarországra költöznének, de minden harmadik válaszoló inkább valamelyik nyugat-európai államban keresné boldogulását.

Hasonló eredményt hozott egy korábbi erdélyi felmérés is - írja a Népszabadság szerdai számában. A kutatás eredménye szerint a kettős állampolgárság elnyerésével az ottani magyarság mintegy tíz százaléka hagyná el Romániát.