Kedden kezdődik Várhegyi Attila büntetőpere

2000.05.29. 20:23
Kedd reggel fél kilenckor a Pest Megyei Bíróság megkezdi annak a büntetőügynek a nyilvános tárgyalását, amelynek első rendű vádlottja Szolnok volt polgármestere, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának fideszes politikai államtitkára, Várhegyi Attila. Várhegyit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és magánokirat-hamisítással vádolják. Az ügyet egyébként azért tárgyalják a Pest Megyei Bíróságon, mert a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság bírái elfogultságot jelentettek be.
Várhegyi Attila
A vád hűtlen kezelés, vesztegetés és magánokirat-hamisítás
Várhegyit azért vádolják különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és magánokirat-hamisítással, mert az ügyészség szerint polgármesteri évei alatt egyes cégek kedvezőbb feltételekkel jutottak szolnoki ingatlanokhoz. Természetesen csak olyanok, amelyek kisebb-nagyobb összegekkel támogatták 1994-es újraválasztási kampányát.

Várhegyi mellett további kilenc polgár foglal helyet a vádlottak padján, ők olyan vállalkozások vezetői akik pár tízezer forinttól néhány százezer forintig terjedő összegekkel támogatták a helyi Fidesz 1994-es önkormányzati kampányát. Nevük igazából nem érdekes, közülük talán csak a másodrendű vádlott, Simó József szerepe meghatározó, aki a kérdéses időszakban a MAHIR Szolnok Kft. ügyvezetője, a Fidesz szolnoki szervezetének elnöke és a párt kampányfőnöke volt.

Reklámtevékenység nem zajlott

Az ügyészség szerint a vád tárgyává tett koreográfia úgy zajlott, hogy Várhegyi kért egy bizonyos összeget, a cégek utaltak a MAHIR Szolnok részére, utóbbi számlát bocsátott ki, amire odapingálták: ,,1994-es reklámtevékenység". Ám ilyen tevékenység nem zajlott, a MAHIR Szolnok egyik cégnek sem végzett ilyen jellegű munkát.

A vádirat szerint Várhegyi 1995 februárjában olyan előterjesztést tett a városi közgyűlés felé, hogy egy bizonyos szolnoki területre vonatkozó rendezési terv és a beruházók által készített terv eltérései miatt bizonyos befektetők elmaradt haszon és erkölcsi kár megtérítését követelik az önkormányzattól.

Javasolta is a kérdéses terület térítésmentes átadását, ezt az illetékes bizottság nem támogatta, azt viszont igen, hogy ezek a vállalkozók részesüljenek előnyben a vásárlásnál. Így is lett, ezt támasztja alá a későbbi igazságügyi szakértői vélemény is: a szerződésekben szereplő vételárak alacsonyabbak az 1995. évi piaci forgalmi értéknél.

A vádirat szerint Várhegyinek ezen szerződések megkötésére nem volt jogosultsága. Arra pedig végképp nem, hogy minderről nem tájékoztatta a közgyűlést, lemondott visszavásárlási jogról, és így tovább. Közel kétszázmillió forintos hátrányt számoltak ki az ügyészek, amely Szolnok Megyei Jogú Várost érte a rossz üzletek miatt.

Várhegyi szerint a bíróság igen gyorsan kimondja ártatlanságát

Az ügyet egyébként azért tárgyalják a Pest Megyei Bíróságon, mert a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság bírái elfogultságot jelentettek be. Várhegyi egy közelmúltban adott interjúban azt mondta, hogy számításai szerint az ügyész bizonyítékok hiányában ejti a vádat, vagy ha nem, a bíróság igen gyorsan kimondja ártatlanságát.

Szerinte egyetlen vallomás szól ellene, azé a Simó Józsefé, aki jelenleg immár - hiába, az élet a legnagyobb mókamester - a szolnoki közgyűlés szocialista frakciójának delegáltja a vagyonbizottságban.