Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kedden kezdődik Várhegyi Attila büntetőpere

2000.05.29. 20:23
Kedd reggel fél kilenckor a Pest Megyei Bíróság megkezdi annak a büntetőügynek a nyilvános tárgyalását, amelynek első rendű vádlottja Szolnok volt polgármestere, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának fideszes politikai államtitkára, Várhegyi Attila. Várhegyit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és magánokirat-hamisítással vádolják. Az ügyet egyébként azért tárgyalják a Pest Megyei Bíróságon, mert a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság bírái elfogultságot jelentettek be.
Várhegyi Attila
A vád hűtlen kezelés, vesztegetés és magánokirat-hamisítás
Várhegyit azért vádolják különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és magánokirat-hamisítással, mert az ügyészség szerint polgármesteri évei alatt egyes cégek kedvezőbb feltételekkel jutottak szolnoki ingatlanokhoz. Természetesen csak olyanok, amelyek kisebb-nagyobb összegekkel támogatták 1994-es újraválasztási kampányát.

Várhegyi mellett további kilenc polgár foglal helyet a vádlottak padján, ők olyan vállalkozások vezetői akik pár tízezer forinttól néhány százezer forintig terjedő összegekkel támogatták a helyi Fidesz 1994-es önkormányzati kampányát. Nevük igazából nem érdekes, közülük talán csak a másodrendű vádlott, Simó József szerepe meghatározó, aki a kérdéses időszakban a MAHIR Szolnok Kft. ügyvezetője, a Fidesz szolnoki szervezetének elnöke és a párt kampányfőnöke volt.

Reklámtevékenység nem zajlott

Az ügyészség szerint a vád tárgyává tett koreográfia úgy zajlott, hogy Várhegyi kért egy bizonyos összeget, a cégek utaltak a MAHIR Szolnok részére, utóbbi számlát bocsátott ki, amire odapingálták: ,,1994-es reklámtevékenység". Ám ilyen tevékenység nem zajlott, a MAHIR Szolnok egyik cégnek sem végzett ilyen jellegű munkát.

A vádirat szerint Várhegyi 1995 februárjában olyan előterjesztést tett a városi közgyűlés felé, hogy egy bizonyos szolnoki területre vonatkozó rendezési terv és a beruházók által készített terv eltérései miatt bizonyos befektetők elmaradt haszon és erkölcsi kár megtérítését követelik az önkormányzattól.

Javasolta is a kérdéses terület térítésmentes átadását, ezt az illetékes bizottság nem támogatta, azt viszont igen, hogy ezek a vállalkozók részesüljenek előnyben a vásárlásnál. Így is lett, ezt támasztja alá a későbbi igazságügyi szakértői vélemény is: a szerződésekben szereplő vételárak alacsonyabbak az 1995. évi piaci forgalmi értéknél.

A vádirat szerint Várhegyinek ezen szerződések megkötésére nem volt jogosultsága. Arra pedig végképp nem, hogy minderről nem tájékoztatta a közgyűlést, lemondott visszavásárlási jogról, és így tovább. Közel kétszázmillió forintos hátrányt számoltak ki az ügyészek, amely Szolnok Megyei Jogú Várost érte a rossz üzletek miatt.

Várhegyi szerint a bíróság igen gyorsan kimondja ártatlanságát

Az ügyet egyébként azért tárgyalják a Pest Megyei Bíróságon, mert a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság bírái elfogultságot jelentettek be. Várhegyi egy közelmúltban adott interjúban azt mondta, hogy számításai szerint az ügyész bizonyítékok hiányában ejti a vádat, vagy ha nem, a bíróság igen gyorsan kimondja ártatlanságát.

Szerinte egyetlen vallomás szól ellene, azé a Simó Józsefé, aki jelenleg immár - hiába, az élet a legnagyobb mókamester - a szolnoki közgyűlés szocialista frakciójának delegáltja a vagyonbizottságban.