Valér
-1 °C
0 °C

Két magyar a legfontosabb katolikusok közt

2007.02.01. 09:30
Az Inside the Vatican magazin listája szerint tavaly két magyar is keresztény világ tíz legnagyobb hatású személyisége között volt. A Népszabadság által idézett angol nyelvű vatikáni magazin Erdő Pétert és Habsburg Ottót sorolta a top 10-be.

A Szentszék környékén a legbefolyásosabb emberek között a negyedik helyen jegyzi Erdő Péter bíboros-prímást a Vatikán belső ügyeivel foglalkozó havilap, az Inside the Vatican.

Vezeti a püspököket

A Népszabadság által idézett magazin két magyart is felvett a 2006-os top 10-es listára. A Rómában havonta angol nyelven megjelenő újság a dobogós helyről alig leszorult Erdő Péter mellett nyolcadikként Habsburg Ottót a nagy tekintéllyel rendelkezők közé sorolta. A bíborost tavaly októberben választottak meg az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökének. A szervezet 34 ország főpásztorainak konferenciáját foglalja magában, és jóval túlmutat Európa földrajzi határain. A Vatikáni Rádió a cikk megjelenése után interjút is készített a bíborossal. Habsburg Ottó esetében a kereszténység és más vallások közötti ellentétek elsimításáért tett fáradozásait emelte ki a lap.

Az év embere listán az első helyre a névtelen, üldözött keresztényeket sorolta a magazin, azokat, akik például Kínában személyi szabadságukat is kockáztatva tartottak ki a katolikus egyház mellett. A második Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka lett az indoklás szerint azért, mert az elmúlt évben meghívta és fogadta XVI. Benedek pápát Isztambulban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!