Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Püspöki szja-t javasolnak a hívő szocialisták

2006.06.30. 11:49
Az SZDSZ magánvéleményének tekintik a szocialisták a koalíciós partner egyházügyi radikalizmusát. A nagyobbik kormánypárt nem felrúgni akarja a vatikáni szerződést, csak aktualizálni a tízéves megállapodást. A szocialista hívő tagozat szerint rendezetlenek például az egyházi személyek adóügyei.

A szabaddemokraták időről időre elmondhatják az egyházügyet érintő, hosszabb ideje ismert véleményüket, a terület azonban továbbra is az MSZP hatáskörébe tartozik. Így reagáltak a nagyobbik kormánypártban arra, hogy Fodor Gábor és Gusztos Péter bejelentette: javasolni fogja a kormánynak a vatikáni szerződés felülvizsgálatát.

Versenyelőnyt firtatnak

Az SZDSZ Hiller István és a történelmi egyházak vezetőinek találkozójával szinte egy időben jelentette be, hogy szeretné többek között az egyházi iskolák "igazságtalan és elfogadhatatlan versenyelőnyét" felszámolni. Az MSZP hívő tagozata szerint viszont Gyurcsány Ferenc már egy korábbi interjújában egyértelműen leszögezte, nem kezdeményezi az 1996-os Szentszéki megállapodás újratárgyalását. Tarjáni István, a tagozat vezetője szerint ennek kezdeményezése most amúgy is különösen udvariatlan lépés lenne, miután Sodano bíboros, a Vatikán külügyminiszterének távozása után biztosra vehető, hogy a magyarhoz hasonló, hosszas egyeztetést igénylő diplomáciai kérdések ősz előtt nem kerülnek napirendre.

Papíron nincs jövedelmük

Az MSZP-ben készült tanulmány az alapszerződés felmondása helyett több törvénymódosítás kidolgozását javasolta az egyházi ügyeket felügyelő miniszternek. A hívő tagozatban készült javaslat szerint az adó- és társadalombiztosítási törvények elfogadásakor meg kell szüntetni az egyházakra és egyházi személyekre vonatkozó, az általánostól eltérő szabályokat. Ez többek között azt jelentené, hogy a szakrális szolgáltatások is általános áfakulccsal adózó bejegyzett szolgáltatásokká válnának, azaz a keresztelés, esketés, temetés, misemondatás is bekerülne a számlaköteles tevékenységek közé.

Péterfillérek
A pápa karitatív tevékenységének támogatására világszerte, így Magyarországon is adományokat, "péterfilléreket" gyűjtenek vasárnap a katolikus templomokban - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodája az MTI-vel. A gyűjtést minden évben a Péter és Pál apostol ünnepét követő vasárnap, az idén július 2-án tartják, tavaly a magyarországi katolikus templomokban mintegy 35 millió forint gyűlt össze, amelyet továbbítottak a pápának.

A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy még ma is előfordul, hogy egyes megyéspüspököknek papíron nincs adóköteles jövedelmük, és az egyházi szolgáltatások díjából részesülő egyházi személyek sem fizetnek szja-t a bevételek után. Az MSZP-sek szerint a társadalom jövedelemadót fizető részében joggal vetődik fel az igény, hogy a fekete gazdaságot ezen a téren is felszámolják.

Egy kézbe vennék

A szocialisták által javasolt intézkedések között szerepel az is, hogy a jobb áttekinthetőség, a felhasználás hatékonyságának növelése, valamint a duplatámogatás kiszűrése érdekében helyezzék egy kézbe az egyházi jellegű költségvetési támogatásokat. Becslések szerint az eddigi egyházügyi államtitkárságon keresztül mintegy 30 milliárd forintot utaltak át támogatásként, ezen felül az Oktatási és Ifjúsági, Szociális, Esélyegyenlőségi és Családügyi Minisztériumok az úgynevezett közszolgálati feladatok ellátásához még további 55 milliárd forintos normatív és kiegészítő támogatást folyósítottak. Az egyházi fenntartású kórházak és egyéb egészségügyi intézmények az Országos Egészségpénztáron keresztül kaptak támogatást, ám ennek nagysága nem ismert, és arról sem készült kimutatás, hogy az egyházi kötődésű civil szervezetek mekkora összegű állami pénzekhez jutottak hozzá.

A KDNP megdöbbent

"A Kereszténydemokrata Néppárt megdöbbenéssel veszi tudomásul, hogy az MSZP hívő tagozata folytatja azt az egyházellenes kampányt, amit a héten az SZDSZ kezdett el a vatikáni szerződés felülvizsgálatára tett javaslatával" - tartalmazza a párt pénteki közleménye.

"Ahelyett, hogy a kormánypártok az általuk teremtett - a mindennapi életet ellehetetlenítő - gazdasági válságból olyan kivezető utat mutatnának, amely nem a nyomorba taszítja az embereket, inkább az ötvenes évek gyakorlatához visszatérve az egyház ellen hangolják a közvéleményt" - véli a párt.

A KDNP rámutat: "az MSZP tanulmány több helyen is olyat állít, ami nem felel meg a valóságnak. Arcátlanság többek között támogatásként feltüntetni az előző rendszerben elrabolt egyházi javak ellentételezéseként kifizetett összegeket, melyeket egyébként a Horn-kormány által megkötött (_) vatikáni szerződés ír elő".