Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsány is a vörös csillag legalizásáért küzd

2004.04.09. 16:31
Közéleti személyiségek petícióban tiltakoznak amiatt, hogy a Munkáspárt alelnökét ötágú vörös csillag viseléséért előállították. Az aláírók, köztük Gyurcsány Ferenc sportminiszter, a vörös csillag használatának dekriminalizációját is követelik.
Mintegy ötven közéleti személyiség és politikus petícióban tiltakozik amiatt, hogy a Munkáspárt alelnökét az ötágú vörös csillag viseléséért őrizetbe vette a rendőrség, és követelik a jelképet tiltó törvény eltörlését. Vajnai Attilát a múlt pénteken állította elő a hatóság, mert az alelnök az április 4-i ünnepségen ötágú vörös csillagot viselt. A Munkáspárt alelnöke az Indexnek elmondta, hogy három órát töltött a rendőrségen.

A petíció
"Vajnai Attilát, a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom elnökét, a Munkáspárt alelnökét 2004. április 3-án őrizetbe vette a rendőrség, mert ötágú vörös csillagot viselt a budapesti Szabadság téri szovjet katonai emlékmű megkoszorúzása közben. Magyarország az egyedüli állam Európában, melyben törvény tiltja a vörös csillag viselését. A vörös csillag szerepel több, az Európai Parlamentben képviselővel rendelkező párt jelvényében. Mi, az elnyomatás minden formájának megszűnéséért harcoló európai állampolgárok - bár többségünk nem ért egyet a Munkáspárt politikájával -, tiltakozunk Vajnai Attila őrizetbe vétele ellen, és az Európai Unió jövendő tagjaiként követeljük az ötágú vörös csillagot betiltó törvény eltörlését, az ötágú vörös csillag viselésének engedélyezését!".
A tiltakozók közül többen is elhatárolódnak a Munkáspárt politikájától, de szerintük a jelkép használatát Európában sehol sem tiltják. "A vörös csillag szerepel több, az Európai Parlamentben képviselővel rendelkező párt jelvényében" - írják.

Csak a vörös csillagra vonatkozik

A petíció szövege szerint az aláírók követelik a vörös csillagot tiltó törvény eltörlését. A törvény azonban nemcsak a vörös csillag, hanem a horogkereszt, az SS-jelvény, valamint a sarló-kalapács "terjesztését, közszemlére tételét" is tiltja. Az Indexnek az aláírók közül Krausz Tamás és Artner Annamária is azt mondta, bár nem ők fogalmazták a petíciót, és meglehet, hogy a szöveg pontatlan, az aláírók kizárólag az ötágú vörös csillagra gondoltak. A követelést aláírta Gyurcsány Ferenc sportminiszter is. A tárcavezető sajtófőnöke közölte, hogy a miniszter kizárólag a vörös csillagra vonatkozó követelést támogatja.

Artner Annamária szerint egyébként a törvény eltörlése után sem lehetne fasiszta jelképeket használni Magyarországon, mert azt nemzetközi szerződések is tiltják.

A Benyik Mátyás és Artner Annamária, az ATTAC Magyarország vezetőinek kezdeményezésével a szervezők több kormánytagokat is megkerestek, de csak a sportminiszter írta alá a szöveget. Benyik Mátyás ATTAC-elnök tájékoztatása szerint Medgyessy Péter kormányfőnek, Szili Katalin házelnöknek, Kovács László külügyminiszternek és Kiss Péter kancelláriaminiszternek küldték még el a petíciót.

A támogatók között szerepelnek például Gurmai Zita és Herczog Edit MSZP-s parlamenti képviselők, Tamás Gáspár Miklós és Wirth Ádám filozófusok, valamint Eörsi István író is, aki külön jelzi aláírása mellett, hogy az nem jelent semmiféle szolidaritást a Munkáspárttal.

Bárándy Péter igazságyügyi miniszter az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a vörös csillag büntethetősége politikai döntés kérdése, és ez a döntés nem az ő tiszte.

A vörös csillagot tiltó törvény
1. § A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény a következő 269/B. §-sal egészül ki: "Önkényuralmi jelképek használata 269/B. § (1) Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a) terjeszt; b) nagy nyilvánosság előtt használ; c) közszemlére tesz; ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.