Sára, Márió
2 °C
6 °C

Házkutatást tartott az APEH az MSZP-székházban

2001.09.07. 20:53
Az MSZP Köztársaság téri székházában tartott pénteki APEH-vizsgálat során 24 ezer forint értékben foglaltak le két, fiktívnek minősített számlát, ugyanakkor a Szocialista Párt úgy véli sem a párt, sem annak egyetlen szervezete sem érintett semmiféle adóvisszaélésben.
A vecsési számlahamisítási ügyben nyomozó APEH a Köztársasági téri házkutatást azzal indokolta, hogy a vecsési alapszervezet 1998-as könyvelését ott őrzik. Az adónyomozók két, összesen 24 ezer forintról kiállított, fiktívnek minősített számlát foglaltak le - tudósított a Tények. Az APEH szerint a bizonylatok egy, csak papíron létező fővárosi cégtől származnak. Ugyanakkor az MSZP sajtóközleményében úgy véli, hogy a "székházában tartott pénteki APEH-vizsgálat bebizonyította: a Szocialista Párt és annak egyetlen szervezete sem érintett semmiféle adóvisszaélésben".

A közlemény szerint az MSZP Pest megyei szervezete évekkel ezelőtt valós teljesítés alapján két számlát fogadott be egy vállalkozástól. Az APEH ezt a két számlát vizsgálta és megállapította, hogy azok nem tekinthetők fiktív számláknak - véli a szocialista párt - ezért az ügyet lezártnak tekinti.

Mint ismeretes a mintegy 5 milliárd forintos összértékű, fiktív számlákkal elkövetett bűncselekmények ügyében folyó nyomozás során Balázsi Tamás vecsési MSZP-elnököt előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) augusztus 24-én. Balázsival szemben az APEH Bűnügyi Igazgatósága folytat eljárást több milliós adócsalás alapos gyanújával.

A nyomozás eddigi adatai szerint Balázsi Tamás ez év május 20-i dátummal 5,9 millió forintos fiktív számlát állított ki a 99. Axiál Bt. nevében a Varpex Kft. részére azért, hogy a kft. áfa-befizetési kötelezettségét jogosulatlanul csökkentse. Az információk arra utalnak, hogy Balázsi, két társával együttműködve, más cégek felé is közvetített olyan számlákat, amelyek mögött nem volt valós gazdasági tevékenység. Tehát a nyomozás során tovább bővülhet a feltárt bűncselekmények köre. A letartóztatást elrendelő végzés szerint a gyanúsítást alátámasztják okirati bizonyítékok, a gyanúsított-társak előadása és magának Balázsi Tamásnak a bíróság előtt tett vallomása.