Kormányzásra készül 2006-tól a Fidesz

2004.09.14. 12:34
Polgári kormányzás 2006 védnöki testület néven kedden megalakult a Fideszt a kormányzásra felkészíteni hivatott testület, amelyben az Orbán-kormány számos minisztere mellett politológusok kaptak helyet. A védnökök készítik elő a Fidesz következő választási programját. A munka politikai felelőse Orbán Viktor.
Navracsics Tibor
"A mai nappal megalakult a Polgári kormányzás 2006 vállalkozás védnöki testülete" - közölte tájékoztatóján Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke. Navracsics szerint a testületbe olyan személyeket igyekeztek meghívni, akik szellemi pályafutásuk alapján egyfajta garanciát jelentenek arra, hogy az a kutatás, amely most megkezdődik, "szellemileg is magas színvonalon" készíti fel a Fidesz-Magyar Polgári Szövetséget a 2006-os országgyűlési választásokra, illetve sikeres választási szereplés után a polgári kormányzás éveire.

Orbán a politikai felelős

A testületet munkájának politikai felelőse Orbán Viktor, tagjai között megtalálható az Orbán kormány több minisztere, köztük Stumpf István volt kancelláriaminiszter, Matolcsy György, a gazdasági, Mikola István, az egészségügyi és Pálinkás József, az oktatási tárca exminisztere. Helyet kaptak a testületben Giró-Szász András, Lánczy András, illetve Pesti Sándor politológusok és Balogh Zoltán fideszes elnöki tanácsadó.

Aktuálpolitikai, reálpolitikai ügyekkel ezután is a Fidesz ügyvezető elnöksége foglalkozik, mondta Navracsics Tibor. "Mi a kormányzati munkára való felkészülést szolgáljuk. Az, hogy a következő kormány milyen személyi összetételben kezdi meg munkáját, az a leendő miniszterelnöktől függ" - reagált a kabinetfőnök arra a felvetésre, hogy a védnöki testület előrevetítheti-e az esetleges Fidesz-kabinet személyi összetételét.

Gazdasági, egészségügyi és kulturális stratégia készül

Az Indexnek arra a kérdésére, hogy milyen stratégiai kutatásokat terveznek, Navracsics Tibor azt mondta, Matolcsy György, Mikola István és Pálinkás József vezetésével gazdasági, egészségügyi-népjóléti, illetve kulturális stratégia készül. Másrészről politikatudományi és kormányzattani kutatásokat is indítottak szeptembertől. Arra a kérdésre, hogy valóban két ciklusra terveznek-e, azt mondta: "Minimum kettőre, de reményeim szerint mondjuk ötre." Navracsics szavaiból az is kiderült, hogy a védnöki testület irányításával készül el - hozzávetőlegesen fél évvel a választások előtt - a Fidesz 2006-os választási programja.  • Biztosítás