Ágnes
-5 °C
2 °C

Veres János: megkapta a magyar állam a volt cégem 55 milliós áfáját

2007.10.14. 21:05
A pénzügyminiszter az RTL Klub vasárnap esti Híradójában azt mondta, visszakerült az államhoz az a mintegy 55 millió forint, amelyet áfaként cége "fiktív számlák alapján igényelt vissza" még a 90-es évek elején,

Veres János a kereskedelmi televíziónak nyilatkozva azt mondta: "a vizsgálatok lefolytak, a vizsgálatok személyemet nem érintették. Ebből következően nem értem, hogy miért feltételezi bárki azt, hogy a céget egyébként nem érintő vizsgálatoknak rám nézve lenne negatív hatása". A pénzügyminiszter arra a kérdésre, hogy a cég visszafizette-e a szóban forgó összeget, annyit modnott: "megkapta a magyar állam".

A Fidesz hétvégén arra szólította fel a kormányfőt, hogy váljon meg Veres János pénzügyminisztertől. Balsai István országgyűlési képviselő szerint a miniszter egyik cége a kilencvenes években fiktív számlák alapján igényelt vissza 55 millió forint áfát. Daróczi Dávid kormányszóvivő erre úgy reagált az MTI-nek, hogy a cégnek egy időben több ügyvezetője volt és Veres János felelősségi körébe csak a cég hitelezési ügyei tartoztak. Gyurcsány Ferenc szombati sajtótájékoztatón nemmel válaszolt a pénzügyminiszter menesztésére vonatkozó kérdésre.

A HVG bírósági iratokra hivatkozva csütörtökön azt írta, hogy Kabai Károly és Veres János nyírbogáti fémfelvásárló cége, a Bogát-Ferr Kft. 1991 és 1994 között is hamis számlák alapján igényelt vissza 55 millió forint áfát. Veres János és Kabai Károly együtt alapították 1991 végén a céget, 500 ezer forintos alaptőkével, fele-fele arányú tulajdoni részesedéssel. A Bogát-Ferr ügyvezetője 1993. december 1-jéig Veres János - 1991-től az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökségi tagja, ma pénzügyminiszter - volt, aki 1995. május 29-éig megtartotta 50 százalékos tulajdonrészét; akkor eladta Kabai feleségének és egyik lányának, ő pedig kiszállt a fémbizniszből - olvasható a hetilap cikkében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!