Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Leépítésekkel fedezi a kormány a köztisztviselők béremelését

2004.07.14. 19:06
Négy és fél százalékos inflációval és hat és fél százalékos béremelkedéssel számol a kormány. A pénzügyminisztérium "racionalizálással" teremtené elő a béremelés fedezetét.
A Fidesz keserű jövőt lát
A Pénzügyminisztérium (PM) a 6,5 százalékos béremelés fedezetét elbocsátásokkal akarja előteremteni, mondta Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra reagálva. "A Pénzügyminisztérium államtitkára ezzel elismerte, hogy jövőre elbocsátások, leépítések várhatók, nőhet a munkanélküliség és elismerte azt is, hogy gyakorlatilag jövőre sem várható reálbér-emelkedés" - mondta. Szerinte az idei inflációs adatok ismeretében "teljesen illuzórikus célkitűzés" 4,5 százalékra tervezni a következő évi költségvetésben az inflációt. (MTI)
Jövőre két százalékkal emelkednek a közszférában dolgozók bérei, közölte Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára a kormány szerdai ülése utáni sajtótájékoztatón. A tárca a jövő évi költségvetés tervezésekor 4,5 százalékos inflációval számol, így a közalkalmazottak béremelése bruttó 6,5 százalék lesz. A köztisztviselők béremelésének fedezetét a minisztériumok és azok háttérintézményeinek „racionalizálásával” kívánják elérni. Azt, hogy ez milyen mértékű leépítéseket jelent majd, Veres János nem tudta megmondani.

Powel és Solana Budapesten
Colin Powell amerikai külügyminiszter mellett várhatóan Javier Solana, az Európai Unió külügyminisztere is felszólal a magyar nagyköveti konferencián, július 27-én Budapesten, mondta Kovács László külügyminiszter szerdán, a kormányülés utáni sajtótájékoztatón. "Még folynak a technikai egyeztetések, de a jelek szerint Powell és Solana is előadást tart a magyar nagykövetek előtt" - közölte Kovács László. (MTI)

Az adótörvényekről nem volt szó

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a jövő évi büdzsé legfontosabb prioritásai között a munkahelyteremtés, az átlagos jövedelműek és az annál kevesebbet keresők adócsökkentése, valamint a fiatal pályakezdők támogatása szerepel. Az államtitkár közölte, hogy a kormányülésen az adótörvények nem kerültek szóba.

Gál J. Zoltán beszámolt arról, hogy a visegrádi négyek együtt fogják kezdeményezni, hogy 2006 végétől vagy 2007-től csatlakozhassanak a schengeni tagsághoz. A kormányszóvivő jelezte, hogy ennek előkészítéséhez körülbelül 42 milliárd forintot ad az Európai Unió.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!