Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Büféháborúba keveredtek Veres János fiai

2007.08.17. 22:39
Veres János pénzügyminiszter fiai nem engedtek kinyitni egy büfét az általuk szervezett fesztiválon. Az esetről a Hír TV készített rejtett kamerás felvételt, azt sugallva, hogy a fiúk védelmi pénzt szedtek. Az apa feljelentésre készül.

Veres János pénzügyminiszter Gábor nevű fia pénzt követel a Hír TV Célpont című műsorának pénteken sugárzott rejtett kamerás felvételén. Veres Gábor testvérével évek óta amatőr rockfesztivált szervez a nyírbátori strandon. A felvétel tanúsága szerint Veres 300 ezer forintot kér a strand büfésétől, hogy a fesztivál ideje alatt is nyitva tarthasson. A büfé egyik dolgozója azt mondja, hogy a strand másik büfése már a tavalyi rendezvény idején sem engedte kinyitni őket. A másik büfés szerinte támogatja a Veres fiúk alapítványát, azért hagyják dolgozni. A tavalyi vita tettlegességig fajult. Az akkori vitára utalnak a titokban felvett beszélgetés közben is. Amikor a 2006-os balhéról van szó, a büfés rákérdez, idén békén hagyják-e, ha kifizeti a kért 300 ezret. "Nekem akkor nyugtom lesz?" - kérdezi a büfés. "Azt én garantálom" - válaszolja Veres Gábor.

Végül a filmben Lajos báként emlegetett büfés nem fizetett. Ezért a fesztivált felügyelő biztonsági őrök nem engedték kinyitni. Egészen pontosan az derült ki a filmből, hogy este hat után nem tarthatott nyitva, a biztonságiak elállták a bejáratot, és a másik büféhez terelték az embereket. A vita lényege a következő: Lajos bá szerint neki minden további nélkül joga lenne nyitva tartani, hiszen egész évre vonatkozó szerződése van a stranddal. Veres Gábor azzal érvelt, hogy a fesztivál vendégei külön jegyet vettek, velük állnak szerződésben, nem pedig a stranddal, így a bulizók csak annál vásárolhatnak, akikkel a szervezők is megegyeztek. A szervezők ingyen kapták meg a strandot a fesztivál idejére. A strand egy önkormányzati tulajdonú cégé.

A filmben a konfliktusról nyíltan nem beszélnek az érintettek. Nem nyilatkozott a büfés és nem vállalt interjút Veres Gábor sem.

A csütörtök este bemutatott film tartalma megjelent a pénteki Magyar Nemzetben is. Ezért már vetítése előtt politikai vita robbant ki az ügyben. Cser-Palkovics András fideszes politikus így kommentálta az esetet: "A kormány egy szűk csoportnak, az új arisztokráciának akar további kiváltságokat, előjogokat biztosítani. Ennek a szándéknak jó példája a nyírbátori történet." Veres János viszont gyorsan fiai védelmére kelt: "Felháborítónak tartom, hogy a Magyar Nemzet a személyem elleni támadássorozatában ismételten családtagjaimat is felhasználja." Szerinte a filmet alattomosan vágták össze, Gábor fia és Lajos bá beszélgetését ezzel szerinte "egyoldalúan és hamis színben" tüntették fel. Nyírbátor szocialista polgármestere pedig arról beszélt, hogy kint volt egy este a fesztiválon, de nem tapasztalt olyan jelenségeket, mint amiről a Magyar Nemzet írt.

A film készítői és a Fidesz is külön foglalkoztak az Azfeszt nevű fesztivál szponzoraival. Több állami cég (MVM, Szerencsejáték Zrt.) is támogatta afesztivált, továbbá az MSZP-hez tartozó Táncsics Alapítvány is. A Fidesz szerint furcsa, hogy Veres János választókörzetében (a miniszter Nyírbátor egyéni képviselője is) a fiai állami cégek szponzorálásával fesztivált szerveztek.  • Vennék
  • Hírek