Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Pénzért előbb lehet új veséhez jutni?

2006.07.11. 08:02
Ha fizetnek, hamarabb kaphatnak új vesét a transzplantációra várók - állítja a vesebetegeket képviselő szervezet elnöke. Magyarországon 30-50 alkalmas beteg közül választják ki a transzplantációra alkalmas személyt, és könnyen lehet okot találni, miért a várólistán hátrébb lévőt hívják be a műtétre. Az esettel a Magyar Nemzet és a Népszabadság is foglalkozik.

Ha fizetnek, hamarabb kaphatnak új vesét a transzplantációra várók - mondta a Magyar Nemzetnek Ádám Aurél, a Vesebetegek Országos Szövetségének elnöke. A szervezet vezetője korábban a Magyar ATV-ben is így nyilatkozott. Mint mondta: maga is találkozott olyan személlyel, aki azt mondta, hogy pénzért előre vették a várólistán.

Az ilyen eseteket nehéz bizonyítani, de a szervátültetésnél a betegek kiválasztása nem megfelelően ellenőrzött és nem átlátható - tette hozzá Ádám Aurél. Tari Tamás, a Májátültetettek Országos Szövetségének elnöke is többször hallott olyan esetről, hogy egy beteg pénzt fizetett azért, hogy hamarabb jusson új szervhez.

Huszár András az egészségügyi tárca főosztályvezetője a Népszabadságnak azt mondta: nem érkezett hozzájuk bejelentés, felkérték azonban az ÁNTSZ-t, hogy ellenőrizze, betartják-e a szabályokat betegkiválasztásnál.

A gyakorlatban egy számítógép segítségével választják ki, ki kapja meg a szervet. A megfelelő adatok (kor, vércsoport, immunológiai tulajdonságok) alapján egy számítógépes program 30-50 olyan beteg nevét adja meg, aki alkalmas az adott szerv befogadására.

A klinika a legsúlyosabb állapotban, illetve a legrégebben várakozó beteget hívja a transzplantációra. Ha a legrászorultabb éppen beteg, nem érhető el vagy nincs Magyarországon, akkor a sorban következőt tárcsázzák fel. - Nagyon sok a 30-50 név, így könnyen lehet okot találni, hogy miért a hátrébb lévőt hívták be - vélekedett Ádám Aurél.

Az Eurotransplant Nemzetközi Szervcsereszervezet programja ezzel szemben csak az első két alkalmas beteg nevét adja ki, így a kiválasztást végző sebész nem látja az esetlegesen alkalmas betegek teljes listáját. A folyamat így átláthatóbb és jobban ellenőrizhető.A Vesebetegek Országos Szövetsége kezdeményezte, hogy ezt a listát nálunk is szűkítsék, eddig azonban nem járt sikerrel.

Az orvos a sikeres műtét érdekében a beültetésre leginkább alkalmas beteg kiválasztásában érdekelt, s ha eltérnek a számítógép által ajánlott sorrendtől, azt jegyzőkönyvben kell indokolta - mondta a Népszabadságnak Kalmár Nagy Károly, a pécsi transzplantációs centrum vezetője.

A Magyar Transzplantációs Társaság ősztöl egy olyan internetes honlapot működtet, amelyen a beteg ellenőrizheti, szerepel-e a váróslistán.