Judit
3 °C
7 °C

Pénzért előbb lehet új veséhez jutni?

2006.07.11. 08:02
Ha fizetnek, hamarabb kaphatnak új vesét a transzplantációra várók - állítja a vesebetegeket képviselő szervezet elnöke. Magyarországon 30-50 alkalmas beteg közül választják ki a transzplantációra alkalmas személyt, és könnyen lehet okot találni, miért a várólistán hátrébb lévőt hívják be a műtétre. Az esettel a Magyar Nemzet és a Népszabadság is foglalkozik.

Ha fizetnek, hamarabb kaphatnak új vesét a transzplantációra várók - mondta a Magyar Nemzetnek Ádám Aurél, a Vesebetegek Országos Szövetségének elnöke. A szervezet vezetője korábban a Magyar ATV-ben is így nyilatkozott. Mint mondta: maga is találkozott olyan személlyel, aki azt mondta, hogy pénzért előre vették a várólistán.

Az ilyen eseteket nehéz bizonyítani, de a szervátültetésnél a betegek kiválasztása nem megfelelően ellenőrzött és nem átlátható - tette hozzá Ádám Aurél. Tari Tamás, a Májátültetettek Országos Szövetségének elnöke is többször hallott olyan esetről, hogy egy beteg pénzt fizetett azért, hogy hamarabb jusson új szervhez.

Huszár András az egészségügyi tárca főosztályvezetője a Népszabadságnak azt mondta: nem érkezett hozzájuk bejelentés, felkérték azonban az ÁNTSZ-t, hogy ellenőrizze, betartják-e a szabályokat betegkiválasztásnál.

A gyakorlatban egy számítógép segítségével választják ki, ki kapja meg a szervet. A megfelelő adatok (kor, vércsoport, immunológiai tulajdonságok) alapján egy számítógépes program 30-50 olyan beteg nevét adja meg, aki alkalmas az adott szerv befogadására.

A klinika a legsúlyosabb állapotban, illetve a legrégebben várakozó beteget hívja a transzplantációra. Ha a legrászorultabb éppen beteg, nem érhető el vagy nincs Magyarországon, akkor a sorban következőt tárcsázzák fel. - Nagyon sok a 30-50 név, így könnyen lehet okot találni, hogy miért a hátrébb lévőt hívták be - vélekedett Ádám Aurél.

Az Eurotransplant Nemzetközi Szervcsereszervezet programja ezzel szemben csak az első két alkalmas beteg nevét adja ki, így a kiválasztást végző sebész nem látja az esetlegesen alkalmas betegek teljes listáját. A folyamat így átláthatóbb és jobban ellenőrizhető.A Vesebetegek Országos Szövetsége kezdeményezte, hogy ezt a listát nálunk is szűkítsék, eddig azonban nem járt sikerrel.

Az orvos a sikeres műtét érdekében a beültetésre leginkább alkalmas beteg kiválasztásában érdekelt, s ha eltérnek a számítógép által ajánlott sorrendtől, azt jegyzőkönyvben kell indokolta - mondta a Népszabadságnak Kalmár Nagy Károly, a pécsi transzplantációs centrum vezetője.

A Magyar Transzplantációs Társaság ősztöl egy olyan internetes honlapot működtet, amelyen a beteg ellenőrizheti, szerepel-e a váróslistán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?