Gyurcsány meneszti Draskovicsot

2005.04.18. 10:38
Az MSZP hétfői frakcióülésén a miniszterelnök bejelentette, hogy a jövő héten Veres János, a kormányfő jelenlegi kabinetfőnöke veszi át a pénzügyi tárca vezetését. Gyurcsány Ferenc szerint a kormány a következő hetekben újabb és újabb javaslatokat tesz majd a hosszú ideje változatlan intézményi, irányítási ügyekben.
A kormányfő az MSZP képviselőcsoportja előtt jelentette be, hogy meneszti Draskovics Tibort a pénzügyi tárca éléről. Az új pénzügyminiszter Veres János, a miniszterelnök jelenlegi kabinetfőnöke lesz. A bejelentés után gyengülni kezdett a forint. Valamivel dél előtt 16 739 ponton állt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hivatalos indexe, ami 2,27 százalékos csökkenést jelent. A részvényárak csökkenését szakértők nem a pénzügyminiszter menesztésével, hanem a regionális trenddel magyarázzák.

Választási szempontok helyett

Képtelen képregényből

A Magyar Nemzet másfél héttel ezelőtt kormányzati forrásokra hivatkozva jelezte, hogy a tarthatatlan pénzügyi folyamatok miatt Draskovics Tibor pénzügyminiszter távoznia kell, a kormány az utódját keresi. A napilap akkor azt írta: a miniszterelnök a tervezettet meghaladó államháztartási hiánnyal, valamint a vártnál magasabb költségvetési kiadásokkal indokolja majd a pénzügyminiszter menesztését. A lap tudni vélte, hogy Farkas Ádámot, a CIB Bank volt vezérigazgatóját kérte fel Gyurcsány Ferenc utódnak, de a jelölt gondolkodási időt kért

"A ma megjelent cikk kiválóan illeszkedik az újságban nagyjából kéthavonta megjelenő, nem volt hírünk, hát kitaláltunk egyet című rovatba - reagált a Magyar Nemzet akkori cikkére Batiz András kormányszóvivő. - Kár, hogy nincsenek benne rajzok, mert akkor futhatna képtelen képregény címmel is." - Batiz kijelentette, hogy a lap állításaiból egyetlen szó sem igaz. Ehhez hasonlóan a másik kormányszóvivő, László Boglár is azt mondta hétfőn az Indexnek, hogy az újságcikk megjelenése idején nem zajlottak olyan megbeszélések, amelyeken Draskovics utódját kereste volna a kormányfő. A minisztercsere ügye csak az utóbbi napokban vált aktuálissá, jelentette ki a kormányszóvivő.

Gyurcsány Ferenc azzal indokolta döntését, hogy a személyi változásokkal akarja meggyorsítani az intézményi reformokat. Nem lehet tovább folytatni, hogy választáspolitikai szempontok miatt tologatják az élet megváltoztatásához szükséges döntések meghozatalát.

A miniszterelnök szerint a hét-nyolc éve változatlan rendszerek megváltoztatására a kormány a következő hetekben újabb és újabb javaslatokat tesz majd. Gyurcsány pénteken a szocialista párt kongresszusán jelezte, hogy változtatni kíván a gazdaság eddigi irányításán. A miniszterelnök a száz apró lépés politikájának nevezte azt a elgondolást, amelynek alapján a választásokig hátralévő időben változtatásokat visznek véghez többek között az egészségügy, az oktatás, a foglalkoztatáspolitika terén.

Gyurcsány Ferenc a bejelentés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: "Jobb országot szeretnénk, jobbat, ami gazdagodik, de fenntartja a stabilitást, a biztonságot." Úgy értékelte, évek óta az szab gátat a fejlődésnek, hogy a politikai elit azt magyarázza, miért nem alakítják át a nagy rendszereket. Gyurcsány úgy véli, a növekvő adók és a folyamatos újraelosztás csak rövid távon jelentenek gyógyírt, de hosszú távon "fenntarthatatlan pályán tartja" Magyarországot.

Minden mindennel összefügg

Nem egy nagy reformra, hanem az ágazatok közötti problémák megoldására van szükség, ezek közt említette az államigazgatást, az önkormányzatokat, az igazgatás működését. "Minden mindennel összefügg" - mondta.

A kormányfő szerint az a cél, hogy mindenkinek legyen értelmes munkája - és nem a szürke- és a feketegazdaságban.

Nem többet, hanem másképpen

A miniszterelnök azt várja Veres Jánostól, hogy maradék nélkül tartsa be a pénzügyi fegyelmet: "Nincs nagyobb mozgástér a költségvetésen kívül, nem többet kell költeni, hanem másképpen."

Az Index kérdésére a miniszterelnök azt mondta, hogy örömre szolgálna, ha Draskovics Tibor nem az igazgatási szférában, hanem a gazdaság területén olyan pozíciót vállalna, amelyben "eredményeket tudna elérni az ország érdekében". Gyurcsány Ferenc közölte, Kiss Péter feladat- és hatáskörét a miniszterelnöki kabinet átalakítása nem érinti.

Draskovics ma tudta meg
Az Magyar Nemzeti Bank nem megfelelő együttműködése, illetve a politikai elszánás hiánya a kormányoldalon - erre a két fő okra vezeti vissza Draskovics Tibor, hogy miközben a magyar gazdaság értékelése szerint jó irányba mozdult minisztersége 15 hónapja alatt, az egyensúly sem mértékét, sem ütemét tekintve nem javult az elvárásoknak megfelelően.

Draskovics Tibor elmondása szerint ma reggel "beszélgetett" Gyurcsány Ferenccel arról, hogy a miniszterelnök leváltja a pénzügyminiszteri tisztségből. A személycsere ellenére a pénzügyminiszter úgy látja: ami a politikai elszántságot illeti, most változott helyzet, "örülök, hogy a miniszterelnök elfogadta hosszú ideje hangoztatott álláspontomat": eszerint a közszféra, a költségvetés kiadási oldalának gyors és radikális átalakítása nélkül nincs lehetőség tartós eredményeket elérni a gazdaságban. Hozzátette: ezt bizonyította az adóreformbizottság működése is, mely ugyancsak arra az eredményre jutott, hogy a kiadási oldal tartós átrendezése és csökkentése nélkül csak kicsi (bár fontos) lépéseket lehet tenni.

Draskovics Tibor azt mondta, a PM kidolgozta a reformlépésekre vonatkozó javaslatot, és úgy látja, most kormányzati szinten ez alapján indul meg a folyamat előkészítése.

Elszánták magukat

"Megtisztelő és embert próbáló feladatot bízott rám a miniszterelnök, amikor felkért a pénzügyi tárca vezetésére" - tudatta Veres János, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, leendő pénzügyminiszter röviddel a miniszterelnöki bejelentése után kiadott közleményében. A közlemény szerint "a kormány új politikájának megfelelően el kell indítani azokat az államháztartás egész rendszerét érintő strukturális változásokat, amelyek hosszú távon is képesek biztosítani az egészséges gazdasági fejlődéshez, az Európai Unióhoz való felzárkózáshoz, az euró 2010-es bevezetéséhez szükséges egyensúlyi feltételeket, s lehetővé teszik, hogy a dinamikusan növekvő gazdaság bővülő forrásait egy jobb, igazságosabb, biztonságosabb társadalom megteremtésére fordítsuk." Ezen intézkedések "egyértelműen és határozottan megőrzik és fenntartják a gazdaságpolitikának a konvergencia programban kijelölt útját".

"Elődeim tiszteletre méltó erőfeszítéssel próbálták a meglévő struktúrában mérsékelni az állami kiadások mértéktelen növekedésének ütemét, de a lényegi változások megindításához nem kapták meg a szükséges politikai támogatást - szögezte le Veres János. - A miniszterelnök és a kormány most elszánta magát e változások megkezdésére, az én feladatom, hogy ehhez egyidejűleg biztosítsam a kormányon belüli együttműködés megerősítésével a szükséges szakmai hátteret, a költségvetés egyensúlyának a konvergencia programban vállalt javítását és ehhez a programhoz megteremtsem a kormányzó pártok politikai támogatását."

Most összeférnek

Gyurcsány bejelentése szerint a PM-be távozó Veres helyett Szilvásy György, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára veszi át a kabinetfőnöki teendőket. Szilvásy a GYISM-ben tevékenykedett a 2002-es kormányváltás után, de Gyurcsány sportminiszteri kinevezésekor az Altus Rt.-s múltja miatt összeférhetetlenség címén a kultuszminisztériumba ment át. A BM-ben Gyurcsány miniszterelnökké választásakor kapott feladatot.

Viszonylagos siker után

Komoly erőfeszítések történtek a fiskális helyzet kiegyensúlyozására, és ezeket nem szabad lebecsülni, mondta az Indexnek Ádám Zoltán, a Kopint-Datorg tudományos munkatársa, aki szerint Draskovics Tibor az adott körülmények között viszonylagos sikereket ért el. A pénzügyminiszter ugyanakkor képtelen volt tartani saját ígéreteit, a költségvetés számai rendre a tervezettől eltérően alakultak, és ez aláásta a magyar gazdaságpolitikai hitelét. Ádám Zoltán emellett a legnagyobb hibák között említi az áfa-visszafizetések tavaly év végi, a költségvetés helyzetének egyszeri javítását célzó visszatartását, ami ugyancsak rontott a magyar pénzügyi vezetés megítélésén.

A magyar gazdaságpolitika hitele valóban romlott az elmúlt két évben, ért egyet Csaba László közgazdász, a Közép-Európai Egyetem tanára is, azonban hangsúlyozta: egy pénzügyminiszter sem képes csodát tenni a megfelelő politikai támogatás nélkül. Az ígért reformok elmaradása így törvényszerű volt, ugyanakkor a Pénzügyminisztériumban olyan műhelymunka sem folyt, amely a programok kidolgozására irányult volna. Csaba László szerint Draskovics Tibor egyik fontos eredménye, hogy a miniszteri szék elfoglalásakor a magyar fiskális vezetést a piacok részéről övező bizalmi válságon sikerült enyhítenie abban a tekintetben, hogy helyreállt a piacok és a kormányzat közötti kommunikáció.

Kabinetfőnökök a Pénzügyminisztériumban
A 2002-ben megalakult Medgyessy-kormány első pénzügyminisztere László Csaba volt. Az ő távozása után a miniszterelnök addigi kabinetfőnöke, Draskovics Tibor lett a tárca irányítója. Draskovics helyét a kormányfő mellett Katona Tamás vette át, aki - Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választása után - a PM politikai államtitkára lett. A miniszternek jelölt Veres János számára nem ismeretlen a József nádor téri minisztérium, a Gyurcsány-kormány megalakulása előtt ő volt a tárca politikai államtitkára.


  • Hírek
  • Bankszámla