Árpád
-2 °C
4 °C

Fejreállunk a Vidámparkban

2000.03.12. 12:00
Nagy reményekkel néz a Vidámpark vezetősége az április 1-ei nyitás elé, hiszen több új szerkezettel, valamint a már ismert, de vonzóbbá varázsolt játékokkal várják a közönséget. A 160 éves szórakoztató központot - annak ellenére, hogy nyereséges -, komoly veszély fenyegeti, hiszen napjainkra jó minőségű mozgó vidámparkok járják egész Európát, melyek feltűnése itthon komoly konkurrenciát jelent.

A régi
Két héten belül már a birtokba veheti a nagyközönség a Vidámpark új hullámvasútját, a Looping Start, értesült az Index. A közel 600 méter pályahosszúságú fémszerkezet Magyarországon egyedülálló szórakozási lehetőséget nyújt majd, hiszen a 75 kilométeres sebességgel is haladó kocsik, az utasokat feje tetejükre állítva, 360 fokos hurkot is leírnak. A 24 méter magas szerkezet nagyon biztonságos, erről a Vidámpark illetékesei más parkok hasonló masináit kipróbálva, személyesen is meggyőződtek. Az új hullámpálya 5-10 méter hosszú elemeit angol mérnökök és munkások szerelik össze elődje, a Ciklon helyén. A valódi kikapcsolódást nyújtó szórakozás áráról egyelőre nem lehet tudni, annyi azonban biztos, hogy a Hullámvasút 300 forintos díjánál magasabb lesz.

Az új pálya felépítésével együtt a faszerkezetű Hullámvasút is üzemben marad, sőt a 60-as években épített betonelemek elbontásával - korabeli fényképeket véve alapul - eredeti formájába állítják vissza. Információink szerint más játékok, szimulátorok is várják majd a látogatókat az április 1-ei nyitást követően.

A Vidámpark egyedüli tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat, bár már többször is felröppentek olyan hírek, hogy a közeljövőben privatizálják a szórakoztató centrumot. A befektetők a valós értéknél mindig jóval kisebb árra tettek ajánlatot az egyébként nyereségesnek mondható parkra, amit az érintettek természetesen nem voltak hajlandóak elfogadni. Az ár mellett a megegyezések akadálya volt még, hogy a Vidámpark több épülete is műemlék, ez pedig a profitérdekelt, változtatásokat sürgető befektetőknek szintén a kedvét szegte.

A tavalyi évben független szakértők a telek nélkül 600 millió forintra értékelték a Vidámpark Rt. vagyonát, amibe nem tartozik bele az azóta vásárolt játékok értéke.

Az évek óta folyamatos átalakításokon áteső, de még mindig a nemzetközi összehasonlításokban elmaradottnak mondható park felfejlesztését természetesen nemcsak külső forrásokból lehetne megoldani. Ezt vallják a Vidámpark vezetői is és ennek jegyében készítettek saját stratégiát. Ennek kézzel fogható eredménye az 1906-ban épült és nemrég 50 millió forintért felújított körhinta, vagy a most épülő hullámvasút. Tari Julianna vezérigazgató többször is hangsúlyozta, hogy a skandináv államokban működő parkokhoz hasonló Vidámparkot szeretne irányítani, ennek azonban komoly anyagi akadályai vannak. Ugyanis hiába termel nyereséget, annak nagysága a csak az apróbb módosításokhoz elegendő, az átfogó fejlesztéshez kevés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?