Auguszta
-3 °C
2 °C

Északon pusztított a pénteki vihar

2007.06.23. 09:38
Elsősorban az erős szél okozott károkat a péntek esti viharban, amely az ország északi részén volt a legerősebb. Házak, villanyvezetékek rongálódtak meg, személyi sérülés azonban nem történt.

Dobson Tibor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint az elmúlt 24 órában az átlagosnál kb. nyolcszor több káresemény történt, ezek 90 százaléka volt viharkár. Zömében a szél pusztított, főleg az északi megyékben. A viharos szél háztetőket rongált meg, kéményeket döntött ki, faágakat tört le és illetve villanyvezetéket szakított el.

A legnagyobb károkat a vihar pénteken éjjel a Nógrád megyei Szarvasgedén okozta, itt 53 lakóépület sérült meg. A szél több épületen megbontotta a tetőt, fák dőltek háztetőkre és elektromos vezetékekre, egy helyen a ledőlő kémény okozta a tetőszerkezet sérülését. A villanyvezetékek leszakadása miatt az áramszolgáltatónak több helyen áramtalanítania kellett. A megye nyugati és déli részén 28 helyre vonultak ki a tűzoltók a péntek esti vihar nyomán fakidőlésekhez.

Pénteken este a legmagasabb, piros riasztási fokozatot adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország északkeleti részére a közelgő vihar miatt. Budapestet elkerülte a front, a fővárostól északra távozott néhány kilométerrel.