Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megszökött a whiskys rabló

1999.07.10. 17:37
A rendőrség nagy erőkkel keresi a "whiskys rabló" néven ismert Ambrus Attilát, aki szombat délelőtt szökött meg a BRFK Gyorskocsi utcai fogdájából. A 27-szeres fegyveres rablással gyanúsított 32 esztendős volt hokikapus évtizedekre visszamenőleg a legtöbb munkát adta a rendőrség rablási ügyekre szakosodott nyomozóinak.

Ambrus Attila az elmúlt öt évben - 1993. január 22. és 1999. január 15. között - 27 pénzintézetet rabolt ki és ezzel mintegy 142 millió forintot zsákmányolt. Hosszas nyomozás után január 15-én fogták el a magyar-román határon, miután társával, Orbán Gáborral kudarcot vallottak a Frankel Leó utcai OTP kirámolásánál.

A volt hokis becenevét onnan kapta, hogy akciói előtt minden alkalommal szinte rituális szokásként elfogyasztott egy pohár whiskyt. Elfogása után Ambrus Attila elismerte, hogy rajong a skót nemzeti ital iránt. A UTE volt játékosa az összes bűntényt pontosan kidolgozva, precízen hajtotta végre, mindent előre megtervezve és kiszámítva. Emberre sosem lőtt. Minden alkalommal álarcot viselt; egy ízben magának a rablási osztály akkori vezetőjének maszkírozta magát. Álcája annyira jól sikerült, hogy az osztályvezető személyes bosszúra gyanakodva még saját maga ellen is vizsgálatot indított.

A whiskys rabló összesen 11 OTP-t, 6 postát, 4 utazási irodát és 6 takarékszövetkezetet rámolt ki. Volt olyan pénzintézet, amit töbször is felkeresett; ilyen volt a budakeszi OTP és a Ráday utcai takarékszövetkezet. Gyakran előfordult, hogy mintegy borsot törve a rendőrség orra alá, Ambrus különböző ajándékokat, virágot, üzeneteket, egy ízben pedig egy kalapot hagyott hátra a tett színhelyén. Máskor egy üres borosüvegeket tartalmazó postai csomagban levelet is mellékelt Pintér Sándornak.

A bravúros szökésre majdnem fél éves rabság után szombat délelőtt került sor. A fogház második emeleti sétálóudvarára délelőtt fél tízkor vitték ki Ambrust, aki a falon átdobva a már előzőleg lepedőcsíkokból készített hágcsón átmászott a belső udvarra. Innen - ahogy azt a biztonsági kamerák felvételein jól lehet látni - a BRFK vizsgálati főosztályának épülettömbjébe hatolt be. Az egyik, szökéshez megfelelőnek látszó iroda ajtaját belülről elbarikádozva telefonkábelekből és cipőfűzőkből újabb hágcsót készített, amin leereszkedett a a Fő utcára. Lehetséges, hogy a hágcsó rövidsége miatti ugrás következtében (mintegy hat méter magasról) Ambrus sérüléseket szenvedett.

A nyomok azt mutatják, hogy Ambrus végig egyedül, belső segítség nélkül, a biztonsági őrök kijátszásával hajtotta végre a szökést. A Budapesti Rendőr-főkapitányság mintegy háromszáz fő bevonásával azonnal megkezdte a keresést, ám Ambrus nyomát a kutyák hamar elvesztették. A rendőrség a szökésről értesülve lezárta a Budapestről kivezető utakat; a gépkocsikat csak szigorú ellenőrzés után engedték tovább. Ambrus Attila a szökés óta nem lépett kapcsolatba hozzátartozóival, és ismerőseivel, akiket azóta szemmel tart a rendőrség.

A whiskys rablót Romániában is keresik - nyilatkozta Nicolae Petre ezredes, a román Országos Rendőrfőkapitányság sajtóosztályának vezetője. A magyar rendőrség vasárnap kért segítséget a román hatóságoktól, mert feltételezhető, hogy az erdélyi származású, gyergyószentmiklósi születésű Ambrus Attila Romániába próbál átjutni.

Ambrus Attila ügyvédje elmondta: nem hiszi, hogy védencét valaha is elkapja a rendőrség. A rabló ugyanis precíz és januárban is abba bukott bele, hogy nem egyedül dolgozott. Ráadásul Ambrus feltehetőleg 60 millió forintot is megtartott magának előző rablásaiból.

A Budapesti Katonai Ügyészség kötelességszegés szolgálatban bűntett alapos gyanúja miatt Ambrus három őre ellen eljárást indított. Egyiküket azonnal előzetes letartóztatásba helyezték. A nyomravezetőnek a rendőrség egymillió forint jutalmat ajánlott fel.