Megszökött a whiskys rabló

1999.07.10. 17:37
A rendőrség nagy erőkkel keresi a "whiskys rabló" néven ismert Ambrus Attilát, aki szombat délelőtt szökött meg a BRFK Gyorskocsi utcai fogdájából. A 27-szeres fegyveres rablással gyanúsított 32 esztendős volt hokikapus évtizedekre visszamenőleg a legtöbb munkát adta a rendőrség rablási ügyekre szakosodott nyomozóinak.

Ambrus Attila az elmúlt öt évben - 1993. január 22. és 1999. január 15. között - 27 pénzintézetet rabolt ki és ezzel mintegy 142 millió forintot zsákmányolt. Hosszas nyomozás után január 15-én fogták el a magyar-román határon, miután társával, Orbán Gáborral kudarcot vallottak a Frankel Leó utcai OTP kirámolásánál.

A volt hokis becenevét onnan kapta, hogy akciói előtt minden alkalommal szinte rituális szokásként elfogyasztott egy pohár whiskyt. Elfogása után Ambrus Attila elismerte, hogy rajong a skót nemzeti ital iránt. A UTE volt játékosa az összes bűntényt pontosan kidolgozva, precízen hajtotta végre, mindent előre megtervezve és kiszámítva. Emberre sosem lőtt. Minden alkalommal álarcot viselt; egy ízben magának a rablási osztály akkori vezetőjének maszkírozta magát. Álcája annyira jól sikerült, hogy az osztályvezető személyes bosszúra gyanakodva még saját maga ellen is vizsgálatot indított.

A whiskys rabló összesen 11 OTP-t, 6 postát, 4 utazási irodát és 6 takarékszövetkezetet rámolt ki. Volt olyan pénzintézet, amit töbször is felkeresett; ilyen volt a budakeszi OTP és a Ráday utcai takarékszövetkezet. Gyakran előfordult, hogy mintegy borsot törve a rendőrség orra alá, Ambrus különböző ajándékokat, virágot, üzeneteket, egy ízben pedig egy kalapot hagyott hátra a tett színhelyén. Máskor egy üres borosüvegeket tartalmazó postai csomagban levelet is mellékelt Pintér Sándornak.

A bravúros szökésre majdnem fél éves rabság után szombat délelőtt került sor. A fogház második emeleti sétálóudvarára délelőtt fél tízkor vitték ki Ambrust, aki a falon átdobva a már előzőleg lepedőcsíkokból készített hágcsón átmászott a belső udvarra. Innen - ahogy azt a biztonsági kamerák felvételein jól lehet látni - a BRFK vizsgálati főosztályának épülettömbjébe hatolt be. Az egyik, szökéshez megfelelőnek látszó iroda ajtaját belülről elbarikádozva telefonkábelekből és cipőfűzőkből újabb hágcsót készített, amin leereszkedett a a Fő utcára. Lehetséges, hogy a hágcsó rövidsége miatti ugrás következtében (mintegy hat méter magasról) Ambrus sérüléseket szenvedett.

A nyomok azt mutatják, hogy Ambrus végig egyedül, belső segítség nélkül, a biztonsági őrök kijátszásával hajtotta végre a szökést. A Budapesti Rendőr-főkapitányság mintegy háromszáz fő bevonásával azonnal megkezdte a keresést, ám Ambrus nyomát a kutyák hamar elvesztették. A rendőrség a szökésről értesülve lezárta a Budapestről kivezető utakat; a gépkocsikat csak szigorú ellenőrzés után engedték tovább. Ambrus Attila a szökés óta nem lépett kapcsolatba hozzátartozóival, és ismerőseivel, akiket azóta szemmel tart a rendőrség.

A whiskys rablót Romániában is keresik - nyilatkozta Nicolae Petre ezredes, a román Országos Rendőrfőkapitányság sajtóosztályának vezetője. A magyar rendőrség vasárnap kért segítséget a román hatóságoktól, mert feltételezhető, hogy az erdélyi származású, gyergyószentmiklósi születésű Ambrus Attila Romániába próbál átjutni.

Ambrus Attila ügyvédje elmondta: nem hiszi, hogy védencét valaha is elkapja a rendőrség. A rabló ugyanis precíz és januárban is abba bukott bele, hogy nem egyedül dolgozott. Ráadásul Ambrus feltehetőleg 60 millió forintot is megtartott magának előző rablásaiból.

A Budapesti Katonai Ügyészség kötelességszegés szolgálatban bűntett alapos gyanúja miatt Ambrus három őre ellen eljárást indított. Egyiküket azonnal előzetes letartóztatásba helyezték. A nyomravezetőnek a rendőrség egymillió forint jutalmat ajánlott fel.