Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Berni pásztorkutya

1999.09.11. 12:07
Ami a bernáthegyinek a rum, a berni pásztorkutyának a Viszkis. Svájcon kívül sokáig szinte ismeretlen volt, pedig - a lavinamentésen kívül - a mindennapi életben sokkal jobban használható. Például elfér egy kiskocsiban is, amit próbáljunk utánacsinálni kaukázusival.

Berni pásztorkutya Mackós alakja, arca, 40 kiló körüli súlya ideális nagykutyává teszi, dús bundája nagyobbnak mutatja a ténylegesnél. Régi svájci munkaköre, a kordéhúzás mellett azt a kunsztot tudja, hogy szép kutya, majdnem mint egy ír szetter. Ezért kerülhetett egy rendszerváltás-kori kutyaeledel-reklámba, ami elég gyorsan divatba hozta. Szép és régi kutya, a szakönyvek szerint a Kr.e. 1. században alakult ki, de ezt nagyon furcsa elképzelni: Spartacus, Pompeius, Lepidus és Crassus bernit sétáltatva? Tacskócsontvázat, sőt, tacskóját magához szorító kisfiút találtak Pompeiben, berniről nem tudok, de végülis teljesen mindegy.

Ambrus Attila kutyája jelenleg jól van, nincs letartóztatva. A Viszkis barátainál nyert elhelyezést, de hogy ők konkrétan kicsodák, nem publikus. Tanulékony, kedves, okos, erős, lelkes, igazi társasági lény, szakasztott, mint a Viszkis. Csak az érzéketlenebbje gondolja, hogy bankrablóhoz pitbull illik, amivel Amerikában már raboltak bankot - a kutya volt a fegyvernek látszó tárgy, a négylábú joghézag. A berni pásztor hű társ a hétköznapokra, de szigorúan szabadidőre. A Viszkis egyedül dolgozik.