Berni pásztorkutya

1999.09.11. 12:07
Ami a bernáthegyinek a rum, a berni pásztorkutyának a Viszkis. Svájcon kívül sokáig szinte ismeretlen volt, pedig - a lavinamentésen kívül - a mindennapi életben sokkal jobban használható. Például elfér egy kiskocsiban is, amit próbáljunk utánacsinálni kaukázusival.

Berni pásztorkutya Mackós alakja, arca, 40 kiló körüli súlya ideális nagykutyává teszi, dús bundája nagyobbnak mutatja a ténylegesnél. Régi svájci munkaköre, a kordéhúzás mellett azt a kunsztot tudja, hogy szép kutya, majdnem mint egy ír szetter. Ezért kerülhetett egy rendszerváltás-kori kutyaeledel-reklámba, ami elég gyorsan divatba hozta. Szép és régi kutya, a szakönyvek szerint a Kr.e. 1. században alakult ki, de ezt nagyon furcsa elképzelni: Spartacus, Pompeius, Lepidus és Crassus bernit sétáltatva? Tacskócsontvázat, sőt, tacskóját magához szorító kisfiút találtak Pompeiben, berniről nem tudok, de végülis teljesen mindegy.

Ambrus Attila kutyája jelenleg jól van, nincs letartóztatva. A Viszkis barátainál nyert elhelyezést, de hogy ők konkrétan kicsodák, nem publikus. Tanulékony, kedves, okos, erős, lelkes, igazi társasági lény, szakasztott, mint a Viszkis. Csak az érzéketlenebbje gondolja, hogy bankrablóhoz pitbull illik, amivel Amerikában már raboltak bankot - a kutya volt a fegyvernek látszó tárgy, a négylábú joghézag. A berni pásztor hű társ a hétköznapokra, de szigorúan szabadidőre. A Viszkis egyedül dolgozik.  • Tippek
  • Hírek