Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jake Smiles - az internetre 'Viszki'

1999.07.30. 17:55
Már az első nap kibérelte a Híradók főcímét a Viszkis Fan Club honlapja, innen indult a pólóőrület - a site készítője nem akart kaszálni, csak az ötletet adta -, s nagy sikerrel zajlik a viszkis hasonmásverseny is. Megkerestük az oldal gazdáját, Jake Smiles pedig beszélt.

Hányan készítik a honlapot?

Egyedül csinálom, én találtam ki, és azóta is én tartom karban. Ez persze nem jelenti azt, hogy meglehetnék a rengeteg hasznos kontribúció nélkül: sokaktól kaptam és kapok ötleteket, a hasonmásverseny - bízvást állíthatjuk - a jelentkezők tömegét :-) vonza; folyamatosan érkeznek a hírek a "kiküldött tudósítóktól", akik gyakran képeket is mellékelnek; a Vendégkönyv köszöni, jól van, és a bunkók mellet számos értelmes ember is megszólal benne. Innen a fejedelmi többes. Pápai Gábor önnön kezével küldte be egy Viszkis karikatúráját, egy mindannyiunk által szeretett együttes vezetője pedig felajánlotta: ha megszerezzük a Viszkis hangját, őszre csinál egy remixet, és majd jól befutunk vele. Nélkülük (meg persze a Viszkis nélkül :-) nem lett volna 30 000 hitünk alig több mint két hét alatt.

Mit lehet tudni a viszkis fan club fenntartójáról? Foglalkozás, életkor, hely?

32 éves vagyok (pont mint a Viszkis :-), budapesti, és médiamunkás.

A pólótervek csak poénból vannak a honlapon, vagy valóban elkeszültek? Mert láttam már ilyen pólókat az utcákon...

Poénnak indult, de a hatalmas érdeklődésre való tekintettel komolyan megfordult a fejemben, hogy készíteni lehetne ilyeneket. Többen biztattak is: eljött az aratás ideje. Hogy mégsem vetettem bele magam a pólógyártásba, annak két fő oka van. Egyrészt nem értek hozzá, időm, energiám és gyorsan mozgósítható tőkém sem volt ahhoz, hogy belevágjak; ráadásul az ajándék- és emléktárgyipar Magyarországon, mint sok minden más, érdekcsoportok kezében van, amelyek országos terjesztőhálózattal, árusokkal és tőkével is rendelkeznek, velem ellentétben. Ilyesmibe sem volt kedvem belekeveredni. A másik, fontosabb ok az, hogy szerettem volna a "mozgalom tisztaságát" :-), l'art pour l'art jellegét megőrizni, ez pedig nem sikerült volna, ha elkezdek pólóval, bögrével meg kulcstartóval kufárkodni. Azt meghagyom a kufároknak. Az országban egyébként már több helyen lehet (Budapesten és a Balatonnál is) kapni Viszkis-pólót, elöl "HAJRÁ WHISKYS", hátul "WHISKYS-BM 28:1; FÉLIDŐBEN: 27:0" felirattal. XXL-es méret, silány minőség, 690 Ft, akit érdekel. Persze, hogy tőlem lopták az ötletet - most pereljem be a cigányasszonyokat a Nyugatinál, vagy láncosbottal fenyegessem a Pólókirályt? Számomra a Viszkis-site eddigi története intellektuális kaland, sőt, majdnem-médiatörténeti csemege, ami a tömegtájékoztatás mechanizmusainak, a mainstream media Internethez való viszonyának, sőt a magyar jogrendszernek is számos olyan jellemzőjét megmutatta, amelyet elméletben nem lehetet megismerni, így, "belülről" viszont nagyszerűen. Majd írok belőle egy tanulmányt :-)

Mi történne, ha kiderülne, hogy a viszkis valóban szándékosan emberre lőtt? Nem lenne többé jószivű, rokonszenves bankrabló - hanem hidegvérű bűnöző?

A Viszkis imidzse számos, a média által bemutatott (és a prezentáció során felnagyított vagy elsikkasztott) részletből áll össze; így nem hiszem, hogy a népszerűség szempontjából sokat számítana, ami valójában történt. Amúgy is : the medium is the message :-)