Egy átlagos nap a Viszkis cellájában

1999.11.01. 18:19
Fényképekkel és videofelvételekkel tűzdelt sajtótájékoztatót tartott a rendőrség Ambrus Attila fogvatartásának körülményeiről. A strasbourgi egyezményben előírtakat be kell tartani, ez alól még a Viszkis sem kivétel

A viszkis ágya

Ambrust a rendőrség Gyorskocsi utcai fogdájában, a veszélyes bűnözők számára kialakított speciális zárkaegységben tartják. Ebben a zárkában a fal, a fekhely, a szék és asztal gumírozott burkolású, valamennyi berendezési tárgy rögzített. A zárka megfelel az emberi jogvédő szervezetek illetve a strasbourgi egyezményben meghatározott követelményeknek, sőt: a minimun 4 négyzetméter helyett a cella 13,5 négyzetméteres, 10 légköbméter/minimum helyett közel 50 légköbméteres. Ugyanakkor a zárka természetes fénnyel és szellőztetési lehetőséggel rendelkezik, ezen kívül ventilátorral is ellátott.

A cellán kívüli mozgás szoros rendőri felügyelet mellett, lábbilincs, övbilincs, melyre kézbilincs van rögzitve, illetve vezető szíjjal történik.

Az angol WC. Vigyázat nem csempe, csak sima linóleum

A rendőrségi közlemény szerint Ambrus Attila magatartása nyugodt. Jelenleg ókori történelmi jellegű könyvet olvas. Kedvenc öltözete: papucs, bermuda nadrág, póló. Fodrászt egyelőre nem igényelt, ez idáig nem is borotválkozott (nyilvánvalóan szakállat ereszt). Vallásgyakorlással kapcsolatos igénye nem volt. Attila mogyorós csokoládét, téliszalámit, 100%-os narancslevet vásárolt. Tévéje, rádiója nincs, ruházatát nem mossa, hanem csomagfogadási napokon kap tisztát, illetve küldi ki a szennyest. Zárkája takarítását maga végzi, szemetese lila színű.

Nemcsak rendőrök, hanem kamerák is vigyáznak rá

Ambrus hétfő regelire olasz felvágottat, kockasajt-margarint, kenyeret, cukrozott kávét kapott. Ebédre csontlevest, zöldborsófőzeléket illetve sertéssültet szolgáltak fel, az este hatkor kezdődő vacsorán pedig olasz felvágottat, majorannás tokányt, kagylótésztát, kenyeret, tejet, teát ehet. Hétvégén ebédre konzervet kapnak, de a vacsora, illetve a reggeli összetétele nem változik.