Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mától fizetjük a vizitdíjat

2007.02.15. 08:08

A mai naptól a háziorvosoknál és a járóbeteg-szakrendeléseken vizitdíjat kell fizetni, a kórházakban pedig ellátási naponként napidíjat számolnak fel.

A vizitdíj és a kórházi napidíj alapesetben 300 forint, azonban emelt összegű, 600 forintos térítési díjat kell fizetni azoknak, akik nem a saját háziorvosukat keresik fel, vagy ha az ellátást a rendelőn kívül, például otthon veszi igénybe a beteg. Szintén emelt összegű, 1.000 forintos díjat kell fizetni annak, aki ügyeleti ellátást kér, azonban ellátása nem esik a "sürgős szükség" kategóriájába.

Nem kell vizitdíjat fizetni a 18 év alattiaknak, a terhesgondozásra járóknak, a hajléktalanoknak, továbbá szintén térítésmentes az ellátás a közvetlen életmentő beavatkozásokért, a kötelező járványügyi intézkedéseknél, a katasztrófa-egészségügyi ellátás esetében, illetve azok is mentesülnek a díjfizetés alól, akik tartós orvosi kezelésben részesülnek és az alapbetegségükkel összefüggő problémákkal jelentkeznek orvosuknál.

Kórházi napidíjat az intézményben eltöltött napok után kell fizetni, a vizitdíjat viszont még az ellátás igénybevétele előtt ki kell fizetni. A folyamatos kórházi tartózkodás esetén húsz nap után ingyenes a bennfekvés.

A vizitdíj befizetését minden esetben nyugtával kell igazolnia a szolgáltatónak. A számlán vagy nyugtán fel kell tüntetni a beteg nevét, TAJ-számát, az ellátás időpontját és a befizetés jogcímét, valamint az ellátó orvos nevét és címét.

Az évi húsz alkalommal megfizetett vizitdíj után a huszonegyedik vizitdíj és az ezt követően befizetett többi díj a jegyzőtől visszaigényelhető, ha az ellátást vagy ellátásokat a beteg nyugtával igazolja.

A díjfizetésről és annak mértékéről minden esetben tájékoztatni kell a beteget még a kezelés megkezdése előtt.