Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Mától fizetjük a vizitdíjat

2007.02.15. 08:08

A mai naptól a háziorvosoknál és a járóbeteg-szakrendeléseken vizitdíjat kell fizetni, a kórházakban pedig ellátási naponként napidíjat számolnak fel.

A vizitdíj és a kórházi napidíj alapesetben 300 forint, azonban emelt összegű, 600 forintos térítési díjat kell fizetni azoknak, akik nem a saját háziorvosukat keresik fel, vagy ha az ellátást a rendelőn kívül, például otthon veszi igénybe a beteg. Szintén emelt összegű, 1.000 forintos díjat kell fizetni annak, aki ügyeleti ellátást kér, azonban ellátása nem esik a "sürgős szükség" kategóriájába.

Nem kell vizitdíjat fizetni a 18 év alattiaknak, a terhesgondozásra járóknak, a hajléktalanoknak, továbbá szintén térítésmentes az ellátás a közvetlen életmentő beavatkozásokért, a kötelező járványügyi intézkedéseknél, a katasztrófa-egészségügyi ellátás esetében, illetve azok is mentesülnek a díjfizetés alól, akik tartós orvosi kezelésben részesülnek és az alapbetegségükkel összefüggő problémákkal jelentkeznek orvosuknál.

Kórházi napidíjat az intézményben eltöltött napok után kell fizetni, a vizitdíjat viszont még az ellátás igénybevétele előtt ki kell fizetni. A folyamatos kórházi tartózkodás esetén húsz nap után ingyenes a bennfekvés.

A vizitdíj befizetését minden esetben nyugtával kell igazolnia a szolgáltatónak. A számlán vagy nyugtán fel kell tüntetni a beteg nevét, TAJ-számát, az ellátás időpontját és a befizetés jogcímét, valamint az ellátó orvos nevét és címét.

Az évi húsz alkalommal megfizetett vizitdíj után a huszonegyedik vizitdíj és az ezt követően befizetett többi díj a jegyzőtől visszaigényelhető, ha az ellátást vagy ellátásokat a beteg nyugtával igazolja.

A díjfizetésről és annak mértékéről minden esetben tájékoztatni kell a beteget még a kezelés megkezdése előtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!