Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Itthon maradnak a külföldre készülő pártdelegáltak

2004.05.24. 17:13
Az utolsó pillanatban módosította a külképviseleteken zajló szavazás rendjét a parlament. E szerint a külföldön tartozkódó magyarok szavazásának felügyeletét a külképviseleti választási iroda látja el, így nem kell külön szavazatszámláló bizottságokat több százmillió forintért odaküldeni. A lezárt szavazóurnákkal együtt hazautazik a kinti bizottság egy tagja is.
Az utolsó pillanatban elfogadta a parlament a választási eljárásról szóló törvény módosítását, így ennek értelmében az Alkotmány által előírt szabályok megsértése nélkül mehet végbe az Európai Parlamenti választás a külképviseleteken. A házszabálytól való eltéréssel elfogadott jogszabály alapján a külföldön tartozkódó magyarok szavazásának felügyeletét a külképviseleti választási iroda látja el, így nem kell külön szavazatszámláló bizottságokat több százmillió forintért odaküldeni.

Nem bontják fel

A külképviseleteken dolgozókból álló választási iroda tevékenysége elsősorban a szavazásra jelentkező választópolgárok azonosítására, a névjegyzék aláíratására és a szavazás rendjének fenntartására terjed ki. A voksolás lezárását követően a külképviseleti választási iroda az urnát lezárja és felbontás nélkül hazaszállítja az Országos Választási Bizottsághoz, amely majd megszámolja a szavazatokat és megállapítja az eredményt.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a hazaszállítás annyit tesz, hogy a külföldi követségeken működő választási irodák egyik tagja hazautazik a szavazatokat tartalmazó dobozokkal. Ennek a módnak a költségei azonban egyelőre nem ismeretesek.

Az Országgyűlés a múlt év végén szavazta meg, hogy a külföldön voksoló magyaroknak is biztosítsák a helyben szavazás lehetőségét. Ehhez szavazatszámlálók kiutaztatására lett volna szükség. A több száz pártdelegált utaztatási költsége azonban 300 millió forintra rúgott volna, míg csupán 2514 külföldön élő magyar akarja leadni voksát június 13-án valamelyik magyar pártra.

Nem utaznak

Az Országos Választási Iroda a múlt héten sorsolta ki, hogy a pártdelegáltak közül, kik és hova utaznak. Az MSZP és a Fidesz hetvenegy külföldi konzulátusra 72-72 delegáltat küldött volna a terv szerint, míg az MDF 65 szavazatszámlálót utaztatott volna ki. Az SZDSZ nem jelölt senkit, mert drágállotta az utazási költségeket. A kisebbik kormánypárt szerint az elektronikus szavazás a megoldás.

Pár nappal azután, hogy kiderült, egy külföldi szavazat költsége közel 130 ezer forintra rúgna, előbb az MDF, majd az MSZP is bejelentette, hogy visszavonja delegáltjait. A Fidesz egy nappal később szintén bejelentette, hogy nem küld senkit külföldre, és a kialakult helyzetért a kormánynak kell vállalnia a felelősséget. Az OVB minderre úgy reagált, hogy a pártoknak már nincs lehetőségük visszakozni. Ugyanakkor, ha a pártok mégsem küldtek volna delegáltat, bárki a Legfelsőbb Bírósághoz fordulhatott volna megvétózva a választást.

Vasárnapra négypárti egyeztetést hívtak össze és megállapodtak abban, hogy hétfőn úgy módosítják a választójogi törvényt, hogy ne kelljen a pártoknak delegáltakat utaztatniuk.