Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kormányellenes diákvészfékezés

2007.01.06. 11:52
Vonatok vészfékes megállításával tiltakozna a tanulók utazási kedvezményének megvonása ellen egy új diákszerveződés. A Vészfék Mozgalom azt várja a kormánytól, hogy "azonnal vegye le tolvaj kezét" a kedvezményről. Ha nem, január 19-ig vészfékek meghúzásával a teljes vonatforgalmat megbénítanák. A Magyar Hírlap szerint a HÖOK elhatárolódik az akciótól.

"Az utóbbi hónapokban a hazugság legmélyebb fertőjébe süppedt miniszterelnökünk és kormánya ámokfutásának lehettünk szenvedő alanyai" – ezzel a drámai hangú felütéssel nyit a Vészfék Mozgalom honlapja. A mozgalmat, amelynek egyetlen elérhetősége egy yahoo-s email-cím, a Magyar Hírlap információi szerint több száz olyan diák kezdeményezte, akik igazságtalannak érzik a kormánynak azt a döntését, amivel megvonja a tanulók 67,5 százalékos utazási kedvezményét.

Szétrabolt ország, tolvaj kéz

A mozgalom szerint "megszorításokra bizonyosan szükséges van, hiszen a szétrabolt országot valahogy helyre kell állítani. De mindezt aligha lehet azzal előmozdítani, hogy az ország jövőjét jelentő ifjúságot megsarcolják". A szervezet ezért arra szólította fel a kormányt, hogy azonnal vegye le tolvaj kezét" a 67,5 százalékos kedvezményről.

A kezdeményezők azzal fenyegetnek, hogy ha január 18-ig nem kap kedvező választ a kormánytól, akkor "a Vészfék Mozgalom köré szerveződött ifjúság a vasúti forgalmat megbénító akciókba kezd". Ennek jegyében január 19-től kezdődően különböző vonalakon és meghatározatlan időben" sorozatosan megállítják a vonatokat a vészfék meghúzásával.

Forgalombénítás hatezerért

A szervezők szerint országos viszonylatban, tömeges jelenségként ez megbéníthatja akár a teljes vonatforgalmat is. Azt ígérik, az akciót mindaddig folytatják, amíg vissza nem kapják az utazási kedvezményt.

A Magyar Hírlap emlékeztet arra, hogy a vészfék indokolatlan használata legfeljebb hatezer forintos bírságot von maga után – feltéve, hogy az elkövető kilétére fény derül –, ez ugyanis csak a csomagbiztonságot veszélyeztető cselekménynek számít.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!