Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Tüntetések Szekszárdon, Debrecenben, Székesfehérváron, Sopronban

2006.10.24. 23:57
Csekély létszámú tiltakozó megmozdulások voltak több vidéki városban kedden délután. A tüntetők Gyurcsány Ferenc lemondását követelték.
Az október 23-i fővárosi rendőri beavatkozás uralta a kedd esti vidéki kormányellenes tüntetéseket. Szekszárdon közel ötszázan hallgatták - többször hangos, indulatos kifakadásokkal kísérve - a Budapestről hazatért tüntetők beszámolóját az október 23-i eseményekről. Volt, aki a Corvin-közi megemlékezésről jövet, volt, aki az Astoriánál tartott Fidesz-nagygyűlés után hazaindulóban került a rendőrség tömegoszlatásának útjába. A legtöbbet elhangzó kérdés a miért volt, a tüntetők értetlenségüknek adtak hangot, hogy miért bánt velük olyan "brutálisan" a rendőrség, miért kellett "kisgyermekes családokat, fiatal lányokat, földön üldögélő, karjukat felemelő fiúkat szétverni"? A Garay-szobor talapzatán felszólalók kijelentették, s a tömeg megerősítette, nem félnek, nem futamodnak meg, kitartanak a "kormány, a hazugság" ellenében. Debrecen főterén több mint 300-an követelték Gyurcsány Ferenc és kormányának lemondását.

Az egybegyűltek előbb meghallgatták azokat, akik október 23-án Budapesten voltak, s átélték az ott történteket. A debreceni tüntetők éles hangon ítélték el a rendőri beavatkozást a fővárosi tüntetők ellen. Ágoston Tibor, a debreceni megmozdulások egyik állandó szónoka felszólította Hajdú-Bihar megye rendőrfőkapitányát és Debrecen város rendőrkapitányát, hogy határolódjanak el a budapesti rendőri túlkapásoktól. Arra kérték a helyi rendőri vezetőket, hogy debreceni rendőröket ne engedjenek Budapestre és segítsenek kideríteni a rendőri túlkapások elrendelőinek, felelőseinek nevét.

Az eső ellenére is folytatták demonstrációjukat Szombathelyen a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelők. A Szentháromság szobornál 250-300 ember gyűlt össze. A székesfehérvári tüntetők abban állapodtak meg, hogy ezentúl hétvégén sem tartanak szünetet: mindennap tüntetnek mindaddig, míg el nem érik céljukat, Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását. A Városház-téren mintegy százan követelték Gyurcsány Ferenc és a kormány lemondását és fejezték ki felháborodásukat a hétfői budapesti rendőri fellépések miatt. Mint a tüntetés egyik szervezője az MTI-nek elmondta, úgy döntöttek, hogy a következő napokban a város több helyszínére is kiterjesztik a demonstrációt.

Három nap kihagyás után kedd este ismét tüntettek Sopronban Gyurcsány Ferenc és a kormány lemondását követelve - tájékoztatta a demonstrációs bizottság tagja az MTI-t. Gőbl György közlése szerint közel 90-en gyűltek össze a szakadó esőben a főtéren, s hallgatták meg a hétfői budapesti utcai összecsapások résztvevőinek beszámolóit. A soproniak szerint a rendőrség brutálisan lépett fel a tüntetőkkel szemben, ezért a budapesti rendőrfőkapitány lemondását is követelik.