Mátyás
-6 °C
1 °C

Pánikkeltéssel vádolják a Vasárnapi Újságot

2003.04.21. 12:50
Tiltakozik a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének négy tagja amiatt, hogy a Kossuth Rádió 2003. április 20-i Vasárnapi Újság című műsora - szerintük - ismét több ponton durván megsértette a közszolgálatiság, a kiegyensúlyozott tájékoztatás és a rádiós szakma alapkövetelményeit, a médiatörvény előírásait. Ezúttal nem zsidózás, hanem hisztériakeltés a vád.
Agárdi Péter, Ambrus György, Gellért Kis Gábor és Szente Péter az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben úgy vélik: az egyik jegyzet, valamint a hozzá kapcsolódó műsorvezetői szöveg - a tényeket meghamisítva - a paksi atomerőműben bekövetkezett mostani üzemzavar és a csernobili atomkatasztrófa körüli egykori politikai manipuláció rokonításával, sőt a magyarság kipusztulásának rémálmával "játszadozott el".

- Ez az állampolgárok jogos aggodalmaival és a véleménynyilvánítás szabadságával visszaélő, felelőtlen hang nemcsak a húsvét vasárnaphoz és a közrádió normáihoz volt méltatlan, hanem tömeghisztériát gerjesztő fenyegetésként, pánikkeltésként is hatott - teszik hozzá a közleményben.

Kondoré a felelősség?

A kurátorok megfogalmazása szerint a Vasárnapi Újság említett műsora persze "csupán" folytatta saját, évek óta jellemző, rossz hagyományait, egyoldalú, demagóg, gyakran gyűlölködő és gyűlöletkeltő szerkesztési gyakorlatát.

- Mindezért egyértelműen a Magyar Rádió Rt. elnökét, Kondor Katalint terheli a felelősség, aki a korábbi tiltakozások és médiahatósági döntések ellenére sem hajlandó arra, hogy helyreállítsa a törvényességet ebben a nagy hagyományú nemzeti intézményben - írják a kuratóriumi elnökségi tagjai.

Kondor Katalin nem kívánt reagálni a közleményben foglaltakra.