Ivett, Frida
6 °C
16 °C

A TriGránit már lemondott a kormányzati negyedről, a Wallis nem

2007.12.27. 16:37
A KÉSZ Közép-Európai Építő kft. illetve a Wallis Ingatlanfejlesztő Zrt. vezette konzorciumok maradtak versenyben a kormányzati negyedre kiírt beruházói pályázaton. A csütörtöki beadási határidőre nem nyújtotta viszont be a több száz oldalas megoldási javaslatát, így lényegébe kiszállt a TriGránit és a Hérosz.

A két konzorcium tehet végső ajánlatot december 29-ig a kormányzati épületegyüttes felépítésére és 25 éven át tartó üzemeltetésére. A Wallis és a Kész konzorciumai adták be a hivatalos, csütörtöki határidőre a pályázatban megoldási javaslatként emlegetett tervcsomagot.

A közbeszerzési pályázat eredményhirdetése december 29-én lesz - közölte Görözdi György miniszterelnöki megbízott, projektigazgató. A Wallis vezette konzorciumban a Strabag AG és a WPR Sec Ingatlanfejlesztő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. szerepel, a KÉSZ-szel együtt pedig az Europolis Real Estate Manaegment kft. indul a beruházás elnyeréséért. Görözdi György sem az ajánlati árakról, sem a vállalási határidőkről nem kívánt tájékoztatást adni az eredményhirdetés előtt.

Biztosan nem vesz részt a verseny további részében a Demján Sándor nevéhez kötődő Duna Sétány-TriGránit csoport. Demjánék már karácsony előtt jelezték, hogy a környéket érintő tervek túl nagy áldozatot várnának el a cégcsoporttól. A szomszédságba tervezett WestEnd II. építésével kapcsolatban a Pólus Holding Befektető Zrt. nyílt levélben igyekezett rámutatni a vállalásaik korlátaira. Nyúl Sándor vezérigazgató akkor még azt közölte az Index-szel, hogy a bevásárlóközpont ügye nem jelenti azt, hogy visszaléptek volna a kormányzati negyed pályázatától.

Karácsonykor a Wallisról is szivárogtak ki olyan információk, hogy nem tartják reálisan kivitelezhetőnek az építtető, vagyis az állam által támasztott feltételeket. Ezzel egyidőben jelezte a Magyar Építő-Hunép-Vegyépszer csoport is, hogy tovább nem kíván részt venni a pályázaton.

A negyed az eddig érvényes 2007. május 11-i kormányhatározat szerint 2009 végére épülne meg a Podmaniczky utca és a Váci út közötti 30 hektáros területen. Láng Balázs a projekt kommunikációs igazgatója korábban azt mondta, hogy a megvalósuló beruházás 2007-es jelenértéken számított maximális összege 142,5 milliárd forint lehet, de az eljárás során lefolytatott "árlejtés" révén a vállalási ár ennél csak kevesebb lesz. Ebben az összegben benne van az építés, a 25 éves üzemeltetés és karbantartás költsége is.