Kovács és a MÚOSZ szerint etikátlan az inkognitó

2004.04.09. 21:13
Összességében megfelel a valóságnak az, ami az Indexen az MSZP-s kampányfelkészítőről olvasható , de nem minden dolog hangzott el, amit az internetes újság állít, nyilatkozta az MTI-nek Kovács László pártelnök azután, hogy lapunk egyik munkatársa inkognitóban járt a szocialisták kampánytréningjén. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége etikai bizottságának elnöke teljességgel etikátlannak nevezte az Index eljárását, Uj Péter főszerkesztő szerint a cikk megírása és annak körülménye etikailag korrekt.
Kovács László pénteken az MTI-nek a sajtóetikával ellentétesnek minősítette az Index azon eljárását, hogy az internetes portál egyik munkatársa inkognitóban részt vett az MSZP egyik kampánytanácskozásán. A MÚOSZ etikai bizottságának elnöke elítélte az Index eljárását, illetve azt, hogy a tanácskozásról információkat tett közzé. Az internetes portál főszerkesztője ezzel szemben etikailag korrektnek tartja a cikk megírását és annak körülményeit.

Álbajusszal, álszakállal

"A sajtóetikával teljes mértékben ellentétesnek tartom az Index eljárását, azt, hogy beküld valakit, kampányszervezőnek álcázva álruhában, álbajusszal, álszakállal, és ott felvételt készít vagy jegyzeteket készít, majd ebből meglehetősen önkényesen válogatva emel ki részeket" - mondta az MSZP elnöke az Indexen megjelent, az MSZP zártkörű kampánytanácskozásáról szóló cikkel kapcsolatban.

Az Index pénteken számolt be a Ron Werber tanácsadó által a Csapatjáték nevű kampánystábnak a Köztársaság téri pártszékházban tartott szerdai zártkörű értekezletről. A kampánycsapat körülbelül százötven tagja mellett az eseményen részt vett Kovács László és Tóbiás József pártigazgató is. Az internetes portál, a tudósítása szerint, inkognitóban járt a helyszínen.

Nem minden dolog

Kovács László kijelentette, az internetes lap az önkényesen kiragadott részekkel félreértésekre lehetőséget adó képet mutat az ott elhangzottakról. A pártelnök közölte: összességében megfelel a valóságnak az, ami az Indexen a kampányfelkészítőről olvasható, "de nem minden dolog hangzott el, amit az internetes újság állít".

Mészáros Zsófia, az Index politika rovatának vezetője erre reagálva az MTI-nek kijelentette: minden elhangzott, amit a cikkben megírtak, és ezt bizonyítani is tudják. Részletekbe azonban nem bocsátkozott.

A MÚOSZ etikátlannak tartja

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) etikai bizottságának elnöke pénteken az MTI-nek teljességgel etikátlannak nevezte az Index eljárását és azt, hogy a tanácskozásról információkat tett közzé.

"Mind az újságíró szervezetek közös etikai alapelvei, mind a MÚOSZ (...) újságírói etikai kódexe kimondja, hogy információkat csak tisztességes eszközökkel lehet szerezni" - hangsúlyozta Halák László. Közölte, a kódexben fel is sorolják, hogy etikátlannak tartják egyebek mellett a rejtett kamera és a rejtett mikrofon használatát, s a mostani eset is e körbe tartozik.

Annyira nem ismert arcú

Uj Péter, az Index főszerkesztője etikailag korrektnek tartja cikk megírását és annak körülményeit. Mint mondta, Kovács Lászlónak "nyilván az a korrekt és etikus, ami az ő szájíze szerint van", ez kevéssé volt aszerint. Úgy fogalmazott, "fantasztikus fondorlatra" volt szükségük ahhoz, hogy bejussanak a kampánytanácskozásra: "odament az emberünk és bement; nem kérdeztek tőle semmit, nem volt álszakáll, álbajusz. Nem hamisítottunk meghívót, nem kellett bőröndben becsempészni az emberünket". Az Index a szocialista párt több tagjától értesült a tanácskozásról - közölte. Hozzátette, az eseményre úgy mentek oda, hogy ha beengedik őket, bemennek.

Arra a kérdésre, hogy az Index saját munkatársa vagy külsős megbízott vett-e részt a tanácskozáson, illetve ismerhették-e a szocialista politikusok az újságírót, azt válaszolta: "nem hiszem, hogy felismerték volna, mert azért annyira nem ismert arcú (...), nem annyira ismert emberünk, bár régi és kipróbált újságírónk".

Nem írta ki magára

Azzal kapcsolatban, hogy azt tüntették fel, inkognitóban voltak jelen az eseményen, Uj Péter azt mondta: ez annyiban igaz, hogy munkatársuk "nem írta ki magára azt, hogy ő újságíró, de nem is kérdezték meg tőle, hogy ki ő".

A főszerkesztő, mivel egész nap nem tartózkodott a szerkesztőségben és nem követte "közvetlen közelről" nyomon a történetet, a politika rovat vezetője által elmondottakhoz "ragaszkodik"; Uj Péter ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy az Index újságírója készített-e magnófelvételt a kampánytanácskozáson elhangzottakról.

Nyilvánvaló és normális

Uj Péter "nyilvánvalónak és normálisnak" tartja azt, ha egy párt csapatépítő, kampánycsapatot tréningező tanácskozásán élesebb és durvább fogalmazások hangzanak el, mint amit egy párt nyilvános állásfoglalásában hangoztat. Ezt a többi közt azzal kapcsolatban közölte, hogy Tóbiás József az Indexen megjelentek szerint azt mondta: "ezen a meccsen fair play díjat nem osztanak. Nem érdekelnek az etikai és a választási kódexek, de az ellenfél egyéni szabadságjogait tiszteljük".

Tóbiás Józsefet az MTI-nek nem sikerült elérnie.

Jelentős különbségek az etikai kódexben

Both Vilmos, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) elnöke az MTI-nek nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mivel külföldön tartózkodik és nem ismeri annak részleteit. Azt elmondta: jelentős különbségek vannak az MTE tartalomszolgáltatási etikai kódexe és MÚOSZ-é között, de "az újságírói normák (...) egyformák mindenhol".

Weyer Balázs, az egyesület elnökségi tagja, az Origo internetes portál főszerkesztője elmondta, az MTE-ben működik egy panaszokat elbíráló bizottság, amelyhez bárkinek joga van fordulni. Hozzáfűzte: amíg a bizottság nem hoz állásfoglalást, addig ő nem kíván nyilatkozni az esetről. Közölte: tudomása szerint az Index cikkével kapcsolatban még nem érkezett panasz.

Hangsúlyozta: versenytársként sem nyilatkozna szívesen a cikkről.