Zsigó: Marshall-terv méretű támogatás kell a magyar romáknak

2001.03.08. 15:04
A Roma Parlament elnöke szerint a magyar kormánynak azonnali, célzott, Marshall-terv mértékű támogatást kellene kérnie a magyarországi cigányság társadalmi helyzetének javítására. Zsigó Jenő annak kapcsán, hogy újabb romák kaphatnak menekültstátust Strassbourgban, kijelentette: a zámolyiak hősök, akik a magyar cigányság sorsát szimbolizálják.
- Újabb romák kaphatnak menekültstátust Strassbourgban, várhatóan a napokban további családok is számíthatnak az OFPRA kedvező válaszára. Egyedi eset vagy tendencia a zámolyiak sorsa?

- Krasznai József politikai-szakmai teljesítményét kezdettől fogva rendkívül nagyra tartottuk - szerintünk a zámolyiak hősök. A csoport, azáltal, hogy vezetőjük lett és kitartottak egymás mellett, rászolgál erre a szóra. A zámolyiak a magyar cigányság sorsát szimbolizálják, erről beszéltünk a párizsi sajtótájékoztatón is. Azzal emelkednek ki, hogy összefogtak és kitartanak egymás mellett.

- Valóban ennyire szörnyű a helyzet, mint ahogyan azt a menekültstátuszért folyamodó kérelmükben a zámolyi romák leírták?

- A beadványokban konkrétumokat írták le - a lakásaik ledózerolása, fizikai megtámadásuk eseményei, hogyan tették őket földönfutóvá, a csákvári polgármester kijelentését, miszerint a romákat sorba kell állítani és egy golyóval kell őket kivégezni. Az a szörnyű ma Magyarországon, hogy a legborzalmasabb eseteken sem háborodik ma már föl senki.

Minden szociológiai tény azt támasztja alá, hogy a zámolyiak esete csak a jéghegy csúcsa. A magyar társadalomban öt-hat százalékosra teszik a munkanélküliek arányát, ugyanez a cigányokra vonatkozóan hatvan-nyolcvan százalékos, és ez csak egyetlen körülmény. Sorban sztrájkolnak a különböző érdekközösségek - a vasutasok, az egészségügyi dolgozók - mind azért lépnek föl, hogy az életszínvonaluk, a jövedelmi viszonyaik ne romoljanak. Ha eddig eljutnak ezek a közösségek, vajon milyen helyzetben lehetnek a romák? A sztrájkolás lehetősége is el van tőlük véve, mert a politikai vezetésük alkalmatlan a képviseletre. Esélytelenné teszik a magyar romák társadalmát, a cigányság helyzete most tragikus.

- Ez az eset meglehetősen rossz fényt vet Magyarországra az EU-csatlakozás kapujában.

- A zámolyiak esete semmiféleképp nem veszélyezteti az Európai Uniós tagságot. Mindenki beláthatja, az európai uniós tagság a magyar cigányságnak a legfontosabb - a jövedelemnélküliség, a munkanélküliség miatt.

A mezőgazdaság állapota, a kistermelők helyzete, a gazdaságtalan működés, a modern gépek hiánya - igazán, a mezőgazdaság csak egy példa - lesz adott és konkrét esetben az EU-tagság akadálya. Erre a területre elköltenek öt-hatszáz milliárd forintot az éves költségvetésből - megoszlanak a vélemények, de szakértők szerint soha ilyen tragikus állapotban nem volt a mezőgazdaság, mint most.

Felmerült, hogy a romákat tegyék bűnbakká - ám a romák soha nem tehetők bűnbakká, ők akarják legjobban a tagságot. Addig azonban, amre Magyarország tag lesz, még több év eltelik, és az a fontos, ami majd ezekben az években történik.

Ha tovább folytatja a magyar társadalom ezt a képmutató, farizeus magatartást, hihetetlen társadalmi károkat okoz minden magyar állampolgárnak.

Azt kívánjuk a magyar kormánytól, hogy kérjen azonnali, célzott, Marshall-terv mértékű támogatást a magyarországi cigányság társadalmi helyzetének javítására.

- Várható, hogy más romák is követik a zámolyiak példáját?

- Nem várható. A zámolyiak is szeretik a hazájukat, nagy kínokat álltak ki a procedúra miatt. A Magyarországi cigányok magyarok, és nincs még egy olyan rétege a magyar társadalomnak, amelyik ennyi üldöztetés, ennyi faji megkülönböztetés mellett ennyire ragaszkodna a hazájához. A kormánynak azonan mindenképpen változtatnia kell - radikális változtatásokra van szükség a kormányzati politikában.  • Tippek
  • Babaváró hitel