Telefonlehallgatások alapján gyanúsított Szilvásy

2006.11.01. 16:13
Szilvásy György a nemzetbiztonsági, az emberi jogi, illetve a rendészeti és honvédelmi bizottság összevont keddi zárt ülésén név szerint két fideszes képviselőt hozott kapcsolatba az október 23-i zavargások állítólagos szervezőivel. A kancelláriaminiszter érvelése az Index információi szerint azonban még saját párttársai közül sem mindenkit győzött meg arról, hogy a Fidesznek köze lett volna a zavargásokhoz. Más forrásaink szerint viszont Szilvásy nem mutatta be minden begyűjtött információját a bizottságoknak.

A titkosszolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter a nyilvános ülésen azt is állította, a szélsőséges csoportok maguk akartak a Fidesz-rendezvényhez csatlakozni, ez nem a rendőrség szándéka volt. Említést tett arról, hogy a Kossuth téri tüntetéseket szervező szélsőséges csoportok és a Fidesz között információs kapcsolat volt.

Engedélyezett felvételek

Az Index úgy tudja, Szilvásy György az általa kezdeményezett zárt ülésen két fideszes országgyűlési képviselő kapcsolataival kívánta bizonyítani állításait. A kancelláriaminiszter közléseit többek között telefonlehallgatásokra alapozta, zárt ajtók mögött bírói engedéllyel azok jegyzőkönyvi kivonatát mutatta be a kormánypárti és ellenzéki képviselőknek. A titkosszolgálatok a Kossuth térieknek tartott csoportok vezetőinek beszélgetéseit figyelték, és a miniszter állítása szerint a fideszesek eközben kerültek képbe.

Telefonon beszéltek

A miniszter által említett egyik képviselő a Lelkiismeret '88 egyik vezetőjével tartott kapcsolatot. Információink szerint egyetlen alkalommal hallgattak le ilyen beszélgetést, akkor Ékes Ilona érdeklődött a Lelkiismeret '88 egyik képviselőjétől arról, hogy van-e elég jelentkező az útblokádokra. (Kocsis Imre, a szervezet vezetője nem emlékszik arra, hogy bárki is beszélt volna tőlük a képviselővel.) Ékes Ilona az Index kérdésre azt mondta, tartja ugyan a kapcsolatot az összetűzések során sérülést szenvedettekkel és az elítéltekkel, de a Lelkiismeret '88 egyetlen tagjával sem beszélt, és blokádtémában sem tanácskozott senkivel.

Tomcat (polgári nevén Polgár Tamás) blogján rögtön a keddi ülést követően az eseményről kiadott MTI tudósítás alapján megrajzolta a szélsőjobb és a Fidesz kapcsolatrendszerét. Tomcat maga is előzetesbe került az MTV ostroma után, ezért mint Szilvásyt idézve írja, a "hatóságok előtt jól ismert rendbontó" ő maga lehet, mert szabadulása után napi kapcsolatban volt egy fideszes képviselővel, Ékes Ilonával, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának tagjával. Ékes az Indexnek elismerte, hogy Tomcattal és hozzá hasonlóan 20-30 elítélttel rendszeresen beszélt a fogvatartásuk idején történtekről.

Demeter viccelődött

Szilvásy említést tett arról is, hogy az Orbán-kabinet egyik tagja kapcsolatban állt a zavargók jogi képviseletét gyakran ellátó, meg nem nevezett jogi tanácsadóval. A hírbe hozott volt kormánytag Demeter Ervin, aki a demonstrálók jogi képviselőjével beszélgetett telefonon, illetve egyszer személyesen is fogadta Grespik Lászlót. Megpróbáltuk megszólaltatni a közös bizottsági ülésen személyesen is résztvevő Demetert is, de őt egyelőre nem sikerült elérnünk.

Demeter Ervin a bizottsági ülésen meglepően kezdte felszólalását, amit akkor az újságírók nem értettek. A volt titokminiszter humorosnak szánt felszólalásában közölte, beismerő vallomást kíván tenni arról, hogy 2006. október 26-án az alkotmányos rend elleni összeesküvést szőtt, 2006. október 23-ára. Mint kijelentette, ennek keretében felvette a kapcsolatot Grespik László ismert baloldali személlyel, Grespik baloldaliságát azzal magyarázta, hogy rendszeresen megjelenik olyan, a baloldali holdudvarhoz tartozó személyekkel, mint Verebes István, vagy Havas Henrik. (Mint ismert Grespik többször pert nyert a Heti Hetes sztárjai ellen, akiket a műsorban elhangzott, szerinte becsületsértő kijelentésekért perelt be.)

Demeter október 27-én találkozott is a tüntetők jogi képviseletét is ellátó Grespik Lászlóval. A Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvédjeként tevékenykedő Grespik az Indexnek azt mondta, Gaudi-Nagy Tamás volt az első tisztázó bizottsági ülés meghívottja, mint az alapítvány képviselője, de az a testületi ülés a kormánypártiak távozása miatt meghiúsult. Gaudi-Nagy egy-két nappal későbbi időpontot egyeztetett Demeter Ervinnel, de azon nem tudott megjelenni, így Grespik telefonon jelezte, ő megy kollégája helyett. A találkozóra sor is került, ott a Fővárosi Közigazgatási Hivatal egykori elnöke a rendőri túlkapások részleteiről tájékoztatta a fideszes politikust.

Nem lőtte el az összes munícióját

Információink szerint Szilvásy a zárt ülésen kapcsolási rajzokhoz hasonlatos ábrákkal is próbálta igazolni, hogy a zavargásokat szervező szélsőjobboldal hálózatba tömörült, a hálózat pedig összeér a nagyobbik ellenzéki párttal, a Fidesszel. Ezt Szilvásy a lehallgatási jegyzőkönyveken túl azzal indokolta, hogy a Magyar Nemzeti Bizottság 2006-nak tagja volt Wittner Mária fideszes képviselő, illetve hogy a MAGOSZ szervezte meg a Kossuth tériek étkeztetését. Azt, hogy a Fidesz szervezte volna saját ünnepsége megzavarását - egyes forrásaink szerint - Szilvásy azzal próbálta igazolni, hogy két zavargó egymás közti párbeszédét idézte. Eszerint az engedély nélkül demonstrációk egyik résztvevője azt mondta volna társának, nem fog sikerülni az egyesüléseük a fideszes tömeggel.

Úgy tudjuk, Szilvásy az összegyűjtött információk közül nem minden adatot ismertetett a keddi ülésen. Nem került sor például annak a szálnak bemutatására sem, amelyet a kancelláriaminiszter még a nyílt ülésen ígért be, amely szerint rábukkantak egy, a Szabadság téri MTV-ostrom miatt eljárás alá vont személy és egy fideszes képviselő együttműködésére is.

A kormánypárti többség nyolcvan évre titkosította a Nemzetbiztonsági és a Honvédelmi Bizottság keddi közös ülésén elhangzottak jegyzőkönyvét. A csak részben nyílt ülés zárt részein Lázár János és Simicskó István szerint semmi olyan nem hangzott el, ami az elmúlt hónapokban ne került volna nyilvánosságra.  • Tippek
  • Árfolyam