Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Háromperces csend a katasztrófa áldozataiért

2005.01.05. 12:29
Néhány percre megállt az élet az EU-országokban: szerdán délben néma csendben gyászolták a délkelet-ázsiai katasztrófa áldozatait. Budapesten ünnepélyesen félárbocra eresztették a magyar zászlót a közjogi méltóságok jelenlétében, és még a tömegközlekedés is leállt egy rövid időre.

A közjogi méltóságok jelenlétében katonai tiszteletadással felvonták, majd félárbocra engedték a Magyar Köztársaság zászlóját szerdán délben a Parlament előtt. Az országban sokan háromperces csenddel fejezték ki együttérzését a délkelet-ázsiai országok lakosságával és valamennyi áldozat hozzátartozóival.

A Kossuth téri tiszteletadáson megjelent Mádl Ferenc köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a kormány tagjai, és a Budapestre akkreditált diplomáciai kar tagjai.

A magyar kormány ezzel csatlakozott az Európai Unió kezdeményezéséhez. Szerda délben minden tagállamban megállt az élet három percre, Dánia kivételével, ahol már vasárnap kétperces csenddel mutatták ki együttérzésüket az állampolgárok. Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök pénteken, a luxemburgi kormányfővel folytatott megbeszélés után döntött a gyászszünetről.

A tömegközlekedés is szünetelt

A magyar kormány kedden felkérte a közintézmények vezetőit, hogy az ország valamennyi középületén engedjék félárbocra a nemzeti zászlót, és szerdán délben tartsanak háromperces gyászszünetet.

Demszky Gábor főpolgármester egy szerdai közlemény szerint elrendelte, hogy a BKV járművei délben egy percre álljanak meg. Továbbá felkérte a budapestieket, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz. Az Oktatási Minisztérium nem adott ki az iskoláknak gyászszünetről szóló rendelkezést; minden oktatási intézmény maga döntötte el, hogy részt vesz-e.