Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tanácsokkal segíti a kormány a zsebszerződötteket

2001.07.19. 19:42
A kormány törvénymódosításokkal kívánja elejét venni annak, hogy újabb zsebszerződéseket kössenek a gazdák külföldiekkel, ennek érdekében még az ősszel a parlament elé terjesztik javaslataikat - közölte csütörtöki tájékoztatóján Dávid Ibolya igazságügyi miniszter. Az új törvények azonban csak a későbbiekben létrejövő megállapodásokat akadályoznák meg, a már létrejött zsebszerződéseket nem érintenék. A külföldieknek átjátszott földek visszavásárlása, az esetleges beruházások megtérítése a gazdákat terhelné.
A létrejött zsebszerződések megszüntetéséhez anyagi segítséget nem, tanácsokat azonban kíván adni a kormányzat - közölte csütörtöki tájékoztatóján Dávid Ibolya, igazságügyi miniszter. Ennek érdekében létrehoznak egy tanácsadó iroda hálózatot, ahol egyénre szabottan próbálnak megoldást találni a külföldi kézbe átjátszott földek visszaszerzésére. A gazdákra hárulna a bérleti díj, vagy a vételár visszafizetése, az esetleges fejlesztések ellentételezése. A kabinet szerint erre abból lehetne pénze a gazdáknak, ha piaci áron a nemzeti földalapnak értékesítenék földjeiket.

Nincs büntetőjogi következménye a zsebszerződéseknek

A külföldiek földhasználati és haszonélvezeti jogát is megtiltaná az Igazságügyi Minisztérium, az erről szóló törvényjavaslatot még az ősszel a parlament elé terjesztik - hangsúlyozta Dávid Ibolya. A minisztériumi elképzelések szerint használhatatlanná válnának azok a zsebszerződések, melyeket dátum nélkül kötöttek meg és érvényesítésükhöz csak az kellene, hogy a törvényi akadályok megszűntével dátumot írjanak rá. Ennek úgy lehet elejét venni, ha a föld adás-vételről szóló dokumentumot közjegyző hitelesíti. A miniszter szerint büntetőjogi következménye nincsen a zsebszerződéseknek, mert ezek polgári-jogi jogügyletek, így nincs mitől félniük a gazdáknak, ha jelentkeznek a tanácsadói irodákban.

Fidesz: az MSZP a zsebszerződések oldalán áll

Áttörésként értékeli a Fidesz elnöksége a kormány zsebszerződésekkel kapcsolatos keddi bejelentését - tolmácsolta a nagyobbik kormánypárt véleményét Deutsch Tamás alelnök csütörtökön. A politikus hangsúlyozta: a szocialisták a zsebszerződések oldalán állnak, amikor kritizálják a kormány intézkedéseit, és ahelyett, hogy a magyar gazdák érdekeit védenék, az osztrák és német gazdák pártját fogják. A Fidesz szerint a gazdákra nézve semmilyen hátrányos következménye nincs az úgynevezett semmis szerződések feltárásának, sőt miután a belföldi vásárlók és a nemzeti földalap piaci áron fogja megvásárolni ezeket a földeket, még gazdaságilag is jobban járnak.