Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nem lesz belvárosi kozmetikaszalonja Zuschlagnak

2005.12.15. 16:05
Egyelőre nem nyithat Zuschlag János kozmetikaüzletet Budapest belvárosában. A volt szocialista képviselő az V. kerületben vágott volna családi vállalkozásba, de az önkormányzat megakadályozta ebben.

"Az eszem megáll, az önkormányzatnak nincs szüksége milliós bevételekre?" - értetlenkedett Zuschlag János, aki hiába próbálkozott egy V. kerületi önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség bérleti jogának megszerzésével.

Leszavazták

Az V. kerületnek tulajdonosi bizottságában az MSZP és a Fidesz képviselői sem támogatták azt a bérleti jog átadásáról szóló beadványt, amelyben egy kozmetikai üzlet bérlőváltását kellett volna jóváhagynia a testületnek. A 30 négyzetméteres helyiséget Zuschlag János, az MSZP tavaly lemondott képviselője próbálta megszerezni, hogy feleségével vállalkozást indítsanak. Ha megszavazzák, a bérlőváltás miatt a volt képviselőnek az ingatlan forgalmi értékének 20 százalékát, azaz mintegy 2 millió forintot kellett volna befizetni a kerület kasszájába.

Ügyeskedők

Puskás András, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a tulajdonosi bizottság tagja az Indexnek azt mondta: "koncepcionális oka" volt az elutasításnak. A kerületben számos bérlő üzlethelyisége üresen áll, a tulajdonosi bizottság szerint ők csupán a bérleti jog eladásával üzletelnek. A spekulációk megakadályozása érdekében ezekben az esetekben az önkormányzat nem engedi a bérleti jogok továbbadását. Puskás szerint Zuschlag esete is ilyen volt. Az önkormányzat azt várja, hogy a jogeladás akadályozása rákényszeríti majd az ügyeskedőket, hogy visszaadják az önkormányzatnak a jogokat, amely ezután pályázatot ír majd ki.

Következetességet vár

Az Indexnek nyilatkozó Zuschlag nem hiszi el, hogy a döntés nem kitolás volt párttársaitól, amelyben ráadásul az ellenzék is közreműködött. Kíváncsi vagyok, mindenkivel ilyen következetesek lesznek-e, jelentette ki az exképviselő. Szerinte csak olyan üzletek bérleti jogát adják el, amelyek korábbi bérlője beszüntette a vállalkozást, így nyilván üresen áll egy ideig. Zuschlag hozzátette azt is, hogy az általa kiszemelt helyiséget ráadásul az előző bérlő saját költségén újította fel, és bútorokat is beépített, növelve az önkormányzati tulajdon értékét.