Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Zuschlag ott akar lenni gyermeke születésénél

2007.12.04. 14:27
Sajtóhírek szerint az előzetes letratóztatásban lévő Zuschlag János ott akar lenni gyermeke születésénél, de az ügyészség még nem kapott ilyen indítványt. Ráadásul a törvények szerint olyan indokkal, hogy a felesége szül, nem lehet eltávozást kapni.

Az ügyészséghez egyelőre nem érkezett sem Zuschlag Jánostól, sem pedig ügyvédjétől olyan kérelem, hogy szüntessék meg a politikus előzetes letartóztatását, vagy pedig gyermeke születésének idejére engedjék ki. Sajtóhírek szerint a szocialista politikus pedig ezt szeretné elérni. A törvények szerint azonban olyan indokkal, hogy a felesége szül, nem lehet eltávozást kapni. Zuschlag János és ügyvédje sajtóhírek szerint olyan kérelemmel fordul majd az ügyészséghez, hogy kapjon eltávozást az előzetes letartóztatásból, míg felesége szül, vagy hogy szüntessék meg teljesen az előzetest. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészséghez egyelőre semmiféle ilyen kérelem nem érkezett, mondta el Szabó Ferenc, helyettes főügyész.

Elmondása szerint a törvény szigorú feltételeket szab ahhoz, hogy valaki az előzetes letartóztatásból "eltávozást kapjon". Akkor van erre lehetőség, ha a gyanúsított közvetlen hozzátartozója súlyos beteg, vagy ha meghal és temetése lesz. Ezekben az esetekben is csak felügyelettel lehet elhagyni az előzetest.

Szabó Ferenc leszögezte, hogyha ilyen esetről van szó, akkor az ügyészség megvizsgálja, hogy ad-e lehetőséget az eltávozásra, más esetben azonban az nem lehetséges.

Szabó Ferenc elmondta azt is, az előzetes letartóztatás teljes megszüntetésére az ügyésznek van lehetősége akkor, hogyha már úgy érzi, hogy nem indokolt a fogvatartás. Ha kérelem érkezik a megszüntetésre és az ügyészség azt nem látja megalapozottnak, akkor a nyomozási bíróhoz továbbítják az ügyet és a bíróság fog dönteni.

Zuschlag János szocialista politikust különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítják. A gyanú szerint 10 társával együtt nem létező alapítványok számára igényeltek állami támogatásokat, a pénzek nagy részével pedig nem tudtak elszámolni. A volt politikus ellen korábban azért rendelte el a Szegedi Városi Bíróság az előzetes letartóztatást, mert attól lehet tartani, hogy bizonyítékokat tüntetne el, illetve befolyásolná a tanúkat. Az ügyészek várhatóan február végére befejezik a nyomozást.