Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Gyurcsány is tanú lehet a Zuschlag-ügyben

2007.09.22. 11:19
A Népszabadság információi szerint egy hónapon belül minden volt ifjúsági minisztert meghallgat tanúként az ügyészség a Zuschlag-ügyben. Eközben tegnap hivatalosan is elrendelték Zuschlag János előzetes letartóztatását. Információink szerint erre azért került sor, mert a szegedi ügyészeknek tett bejelentés szerint a politikus megkereste az ügy másik négy érintettjét, és meg akarta nekik mondani, mit valljanak.

A Szegedi Városi Bíróság péntek délelőtt, helyt adva az ügyészség kérésének, elrendelte Zuschlag előzetes letartóztatását. A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélye. Úgy tudjuk, az ügy négy érintettje bepanaszolta Zuschlagot az ügyészségen, mert állítólag a politikus megkereste őket, és megmondta, mit valljanak a hatóságoknak. Korábban is voltak olyan hírek, hogy Zuschlag János befolyásolni akarta az ügy többi gyanúsítottját.

A volt képviselőt az előzetes elrendelése után visszaszállították Kecskemétre, ahol a törvény adta lehetőségek szerint egy hónapig tarthatják fogva. Zuschlag és védője ugyanakkor fellebbezett az előzetes ellen, a napokban így Csongrád Megyei bíróság mondja ki a végső szót. Ha az ügyészség kéri, és a bíróság helyt ad a kérésnek, a következő körben már további 90 napra is elrendelhetik az előzetes letartóztatást. Ha az elsőfokú ítélet nem születne meg három éven belül és az előzetest ennyi ideig fenntartanák, akkor, Zuschlagot szabadon kellene engedni. Amikor a politikus rendőri kíséretben elhagyta a tárgyalótermet, az újságírók kérdéseire csak annyit mondott, hogy "továbbra sincs Zuschlag-ügy".

Megszólalt az ügyben Gyurcsány Ferenc is. A miniszterelnök, a kormányszóvivő szavai szerint, tiszta vizet kíván önteni a pohárba. Volt szakminiszterként minden segítséget megad a nyomozó hatóságoknak az ifjúsági szervezetek állami támogatásával kapcsolatos ügyekben - közölte pénteken Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Gyurcsány arra kérte az ifjúsági ügyekért felelős korábbi minisztertársait, valamint a tárca egykori vezető tisztségviselőit, hogy maguk is tegyenek meg mindent az igazság mielőbbi kiderítése érdekében.

A miniszterelnök szilárd meggyőződése, hogy aki megszegi a jogszabályokat, annak viselnie kell tettének következményeit, beosztásától és pártállástól függetlenül - mondta Daróczi Dávid.

A Népszabadság értesülései szerint Gyurcsány Ferencet hamarosan Deutsch-Für Tamással, Jánosi Györggyel és Göncz Kingával, vagyis az ifjúsági ügyekkel foglalkozó korábbi szakminiszterekkel közösen tanúként idézik be a Zuschlag-ügyben.

Állami pénzek miatt, akár 20 év börtön

Az exképviselőt két évi nyomozás után a nyár elején gyanúsították meg - akkor még csak az 5-20 évig terjedő börtönnel sújtható, különösen nagy értékre elkövetett csalással -, mivel hamis számlákat találtak több, állami támogatást kapott ifjúsági szervezet leadott elszámolásában. Az MSZP-hez közeli szervezetekből kiépült hálózat főként nyári táboroztatásra kapott pénzeket az egykori ifjúsági tárcától.

A volt MSZP-s képviselőt szerdán váratlanul vette őrizetbe a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. Zuschlagot úgynevezett folytatólagos gyanúsitotti kihallgatásra idézték be Kecskemétre, ő azonban nem tett vallomást. Az ügyészek viszont közölték vele, hogy megváltoztatva a korábbi gyanúsítást, már bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják. Az ügyészség a 20 éves börtönbüntetéssel sújtható gyanúsítás miatt fennálló szökés veszélyével indokolta az őrizetbe vételt, valamint azzal, hogy információik vannak arról, hogy Zuschlag az utóbbi hetekben is megpróbálta befolyásolni az ügy többi szereplőjét.  • Vennék
  • Hírek