Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Közbiztonságra pályázó Zuschlag-civilek

2007.10.03. 19:51
Több mint 20 millió forintot kaptak a civil szervezeteknek kiírt fővárosi pályázatokon a Zuschlag Jánoshoz köthető egyesületek. (Az egyik szervezet, a Biztos Pont Ifjúsági Egyesület a héten visszautalta a fővárosnak a korábban felvett támogatásokat.) A legtöbb pénzt a közbiztonsági pályázatokon nyerték el a társaságok. Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun megyei főügyészség helyettes vezetője megerősítette, hogy a fővárosi ügyekben is folyik a nyomozás, de arról nem beszélt, hogy kihallgattak-e fővárosi politikust.

Több, Zuschlag János nevéhez köthető civil szervezetet is támogatott Budapest városrendészeti bizottsága a 2002-es, 2003-as, 2004-es év közbiztonsági pályázatain. Például 2002-ben egyebek mellett 2,5 forintot kapott a Vörösfenyő Egyesület (a későbbi Hétköznapok Kulturális Egyesület). Szintén 2,5 millió forintot vehetett fel az Atlasz Egyesület, a Biztos Pont ifjúsági Egyesület pedig egymilliót söpörhetett be.

2003-ban ismét támogatást kapott a bizottságtól a fent említett három társaság, illetve bejött a pályázati képbe a Hoppá Egyesület, a Szövetség a Modern Magyarországért, az Y-Generáció és a XXI. Századi Kulturális Egyesület. A hét szervezet ebben az évben összesen 12,8 milliót vett fel. (A Biztos Pont amelyik 2004-ben is bekasszírozhatott 2,5 milliót, a héten visszautalta a fővárosnak a korábban felvett támogatásokat.)

Városházi források szerint a városrendészeti bizottság elé kerülő, az egyesületeket támogató javasatokat a legtöbb esetben a testület szocialista elnöke, Danielisz Béla készítette elő és terjesztette a bizottság elé. Formálisan ugyan a Fővárosi Közgyűlés hozza meg ezekben az ügyekben a döntést, de valójában a közgyűlés már csak rábólint a bizottságok javaslataira.

Danielisz Béla azt mondta, hogy nem hallgatta ki az ügyészség, amely egyébként a nyár elején megkereste a bizottságot. Viszont 2002-től kezdve bekérték azokat a bizottsági és közgyűlési döntéseket, amelyek az egyesületek, alapítványok pályázati pénzeivel kapcsolatba hozhatóak. A politikus tagadta, hogy személyesen készítette volna ezeket az előterjesztéseket. Hozzátette: ezekben az ügyekben a bizottság egyhangúlag döntött, az ellenzéki képviselők is támogatták a javaslatokat.

Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun megyei főügyészség helyettes főügyésze vezetője elismerte, hogy a a fővárosi pályázati pénzek vizsgálata is része a nyomozásnak. Erről azonban többet nem kívánt elárulni, és arról is hallgatott, hogy kihallgattak volna fővárosi politikusokat. Azt azonban nem zárta ki, hogy a nyomozás későbbi szakaszában erre sor kerül.