Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Közbiztonságra pályázó Zuschlag-civilek

2007.10.03. 19:51
Több mint 20 millió forintot kaptak a civil szervezeteknek kiírt fővárosi pályázatokon a Zuschlag Jánoshoz köthető egyesületek. (Az egyik szervezet, a Biztos Pont Ifjúsági Egyesület a héten visszautalta a fővárosnak a korábban felvett támogatásokat.) A legtöbb pénzt a közbiztonsági pályázatokon nyerték el a társaságok. Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun megyei főügyészség helyettes vezetője megerősítette, hogy a fővárosi ügyekben is folyik a nyomozás, de arról nem beszélt, hogy kihallgattak-e fővárosi politikust.

Több, Zuschlag János nevéhez köthető civil szervezetet is támogatott Budapest városrendészeti bizottsága a 2002-es, 2003-as, 2004-es év közbiztonsági pályázatain. Például 2002-ben egyebek mellett 2,5 forintot kapott a Vörösfenyő Egyesület (a későbbi Hétköznapok Kulturális Egyesület). Szintén 2,5 millió forintot vehetett fel az Atlasz Egyesület, a Biztos Pont ifjúsági Egyesület pedig egymilliót söpörhetett be.

2003-ban ismét támogatást kapott a bizottságtól a fent említett három társaság, illetve bejött a pályázati képbe a Hoppá Egyesület, a Szövetség a Modern Magyarországért, az Y-Generáció és a XXI. Századi Kulturális Egyesület. A hét szervezet ebben az évben összesen 12,8 milliót vett fel. (A Biztos Pont amelyik 2004-ben is bekasszírozhatott 2,5 milliót, a héten visszautalta a fővárosnak a korábban felvett támogatásokat.)

Városházi források szerint a városrendészeti bizottság elé kerülő, az egyesületeket támogató javasatokat a legtöbb esetben a testület szocialista elnöke, Danielisz Béla készítette elő és terjesztette a bizottság elé. Formálisan ugyan a Fővárosi Közgyűlés hozza meg ezekben az ügyekben a döntést, de valójában a közgyűlés már csak rábólint a bizottságok javaslataira.

Danielisz Béla azt mondta, hogy nem hallgatta ki az ügyészség, amely egyébként a nyár elején megkereste a bizottságot. Viszont 2002-től kezdve bekérték azokat a bizottsági és közgyűlési döntéseket, amelyek az egyesületek, alapítványok pályázati pénzeivel kapcsolatba hozhatóak. A politikus tagadta, hogy személyesen készítette volna ezeket az előterjesztéseket. Hozzátette: ezekben az ügyekben a bizottság egyhangúlag döntött, az ellenzéki képviselők is támogatták a javaslatokat.

Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun megyei főügyészség helyettes főügyésze vezetője elismerte, hogy a a fővárosi pályázati pénzek vizsgálata is része a nyomozásnak. Erről azonban többet nem kívánt elárulni, és arról is hallgatott, hogy kihallgattak volna fővárosi politikusokat. Azt azonban nem zárta ki, hogy a nyomozás későbbi szakaszában erre sor kerül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!