Piroska
-2 °C
5 °C

Tél Tábornok áttört Sztálingrádnál

2006.01.19. 13:39
Zord időjárásra számíthatunk hétfőtől, a hétvégi enyhe időt, havazást, másutt esőt a Moszkvában tomboló Tél Tábornok páncélosai rohanják le, északon, északkeleten -20 fok alá is eshet éjszaka hőmérséklet. Oroszországban 28 halottja van a -30 fokos rekordhidegnek.

Jövő héten köszönt be a nagy hideg, a "zord időszak" Magyarországon, hétfőtől szerdáig a legkeményebb fagyokra kell számítani, mondta el az Indexnek Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A nagy hideg előtt azonban még áthalad az országon egy nedves, enyhe léghullám. Az északkeleten, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gondot okozó havazást szombaton újabb, pár centiméteres hó követi, délen és nyugaton havas esőre kell számítani. Nappal -1 és +4, éjszaka -1 és -6 fok körül alakul a hőmérséklet a hétvégén.

Hétfőn érkezik meg a Moszkvát és környékét -37 fokos hideggel ostromló Tél Tábornok a Kárpát-medencébe, ám a hegyeknek köszönhetően Magyarország csak -10 és -20 közé, esetleg pár fokkal mélyebbre süllyed a hőmérséklet. A behavazott északon és északkeleten lesz a hidegebb, a legnagyobb fagy kedd éjszaka érkezik meg, az idő derült lesz, a szél nem lesz jelentős.

A szabolcsi utakon okoz gondot a havazás

A szabolcsi utak járhatók, bár az erős szél hóátfúvásokat okoz sok helyen, csütörtök délelőtt a Tisza által északról határolt Záhony-Nyíregyháza-Gávavencsellő közötti háromszögében alakultak ki kisebb útakadályok

Kisvárda térségében szerdán 15 centiméter hó hullott, s a szél különösen a 4-es főúton Fényeslitke és Berkesz, valamint a Dombrád-Nagyhalász között, főként Újdombrád térségében hordja rá a havat az útra.

Oroszországban 28 áldozatot szedett a hideg

Moszkvában csütörtökre virradóra hat ember fagyott meg, és 26-ot kellett fagyási sérülésekkel, kihüléssel kórházba szállítani. Az orosz fővárostól északnyugatra fekvő Novgorod körzetben 12-en nem bírták elviselni a nagy hideget, de a moszkvainál enyhébb télhez szokott volgográdi körzetben (fővárosa az egykori Sztálingrád) is 10-en vesztek oda a hideg miatt.

A hideg rekordot döntött az országban, utoljára 1927 január 19-én mértek hasonló hideget, a csúcs -37 fok volt, csütörtök reggel Moszkvában -33 fokot mértek. Az energiafogyasztás sem volt ilyen maga azóta, hogy feloszlott a Szovjetunió, írja a BBC.

Az ukrán fővárosban "csak" mínusz 14 fok volt, de az is igen kellemetlen tud lenni, ha nincs fűtés a lakásokban, írja az MTI. Márpedig ezzel a helyzettel kell szembenéznie a kijevi városközpont mintegy 26 ezer lakosának, mert eltörött a távhőszolgáltatás egy elrozsdásodott központi hővezetéke.