Dezső
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A rendőrség eljárást indított a vasvári beteg halálának ügyében

2008.01.25. 13:08
Élettársa hiába hívta az orvost, nem jött ki, csak amikor a beteg már meghalt. Az orvos bevallása szerint nem hibázott.

A rendőrség hivatalból vizsgálatot indított annak a 38 éves vasvári férfinak a halála ügyében, akihez hozzátartozóinak állítása szerint hiába hívták az ügyeletes orvost, a segítség túl későn érkezett, közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

A rendőrség a sajtóból értesültek a halálesetről, a nyilvánosságra került információk alapján pedig úgy látták helyesnek, hogy hivatalból vizsgálatot indítsanak.

Láz, rosszullét, halál

A fiatalember élettársának elmondása szerint - aki a Vas Népe pénteki számában nyilatkozott a történtekről - párjának kedden délután felszökött a láza, rosszullétre panaszkodott. Gyengének érezte magát, ezért nem fordult azonnal orvoshoz, lázcsillapító hatására a láza is alábbhagyott, estére viszont újra rosszabbul lett, és arra is panaszkodott, hogy fáj a lába.

Az élettárs a vasvári ügyeletre telefonált, és kérte, hogy jöjjön ki párjához az orvos, de az asszisztens csak a további lázcsillapításra vonatkozó tanácsokkal látta el. Állítása szerint többszöri telefonhívása ellenére sem ment ki az ügyeletes orvos, végül pedig a beteg légzése és keringése is leállt.

A mentők előbb odaértek

Ekkor az asszony mentőt hívott és a mentőszolgálat ügyeletesének telefonon követett utasításai szerint megkezdte az újraélesztést. A vasvári mentősök perceken belül a helyszínre érkeztek, és Körmendről elindult egy, a szükséges műszerekkel felszerelt rohamkocsi is.

Időközben megérkezett az ügyeletes orvos is, aki megállapította a halál beálltát, és utasítást adott az újraélesztés leállítására. A férfi hozzátartozói az MTI-nek pénteken azt mondták, mindenképp rendőrségi feljelentést akartak tenni, csakhogy ők nem az ismeretlen tettes ellen, hanem az ügyeletes orvos ellen, mert őt okolják a történtekért.

Pataky Pál vasvári háziorvos volt ügyeletben szerdára virradó éjszaka. Mint az MTI-nek pénteken elmondta, az első telefonhíváskor azért nem keltette fel őt az ügyeletes nővér, mert a hívó nem adta meg a címét és telefonszámát, s felháborodott azon, hogy a lázcsillapítás módjáról adnak neki tanácsokat és lecsapta a kagylót.

A második hívás után szavai szerint elindultak, de kiérkezésük után már csak halál beálltát tudta megállapítani a pulzus és a pupilla vizsgálatával. A halál pontos okát szavai szerint az azóta elvégzett boncolás sem tudta megállapítani, a diagnózis egyelőre hirtelen szívmegállás.

Az orvos nem érzi magát hibásnak

Pataky Pál kijelentette: "Úgy érzem, nem követtem el mulasztást, állok minden vizsgálat elé".

Lendvai Rezső betegjogi képviselő a távirati iroda érdeklődésére viszont azt mondta, az ügyben szerinte súlyos mulasztás történt. "Az orvos törvénytelenül járt el, amikor többször is bejelentenek egy egyre súlyosbodó esetet, ki kell menni, nincs helye semmiféle más magyarázatnak" - mondta.

Lendvai Rezső szerint - aki évtizedeket szolgált gyakorló mentőtisztként - súlyos hiba volt az is, hogy az orvos pusztán a pulzus megtapintása után leállíttatta az újraélesztést, miközben tudta, hogy már úton van az életmentő eszközökkel felszerelt rohamkocsi.

Puskás Tivadar, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Szervezetének vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, vasvári kollégáik néhány percen belül a helyszínen voltak, diszpécserük pedig a kiérkezésig is kapcsolatot tartott a bejelentővel. A mentősök tehát szerinte nem hibáztak.

Arra a kérdésre, hogy a mentőknek utasítást adhatott-e az ügyeletes orvos, a szakma szabályaira hivatkozva úgy fogalmazott: mindig a magasabb végzettségű személy, vagyis az orvos dönt a helyszínen, de övé a felelősség is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!