Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kimentették a zátonyra futott norvég hajó 294 utasát

2007.02.01. 20:22
Egy norvég sétahajó mind a 294 utasát biztonságba helyezték csütörtökre virradó éjszaka a Déli-sarkvidék vizein, mentőcsónakokon valamennyiüket egy másik norvég sétahajóra szállították át.

Egy norvég sétahajó mind a 294 utasát biztonságba helyezték csütörtökre virradó éjszaka a Déli-sarkvidék vizein, mentőcsónakokon valamennyiüket egy másik norvég sétahajóra szállították át.

Az NTB norvég hírügynökség jelentése szerint a Nordkapp kedden futott zátonyra a Déli-Shetland-szigetekhez tartozó Deception szigeténél, és egy léken át tengervíz ömlött a duplafalú hajótest rekeszeibe.

Mint azt az antarktiszi spanyol kutatóállomás egyik kutatója a spanyol közszolgálati rádiónak elmondta, a hajóból olaj szivárgott a tengerbe. Mintegy öt kilométer hosszú partszakaszon olajnyomokat látni.

A tulajdonos hajótársaság elmondta, hogy a hajó időközben el tudta hagyni a zátonyt és kikötött a szigeten. A társaság azt állítja, megtették a szükséges óvintézkedéseket a szennyezés megelőzésére a baleset után, és nem tapasztaltak olajszivárgást.

Egy másik hajó vitte az utasokat biztonságba

A viharos időjárás miatt az utasok biztonságba helyezése 24 órás késedelmet szenvedett. Az illetékesek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az óceánjáró sétahajó utasai, összesen 19 ország állampolgárai, egyszer sem forogtak életveszélyben.

A másik norvég sétahajó, a Nordnorge a hajótöröttekkel a 40 órányi hajóútra lévő tűzföldi argentin Ushuaia kikötőjébe indult, fedélzetén a kimentettekkel együtt 613 utassal és a Nordkapp 84 főnyi legénységének egy részével.

A legénység másik része a helyszínre érkezett Endurance brit hadihajó búvárainak a segítségével felméri a Nordkappot ért károk mértékét.