Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Tucatnyi emberrel végeztek a vérszopó denevérek

2004.04.05. 10:16
Természetes élőhelyük visszaszorulása miatt költözködésre kényszerült vérszopó denevérek támadtak meg több száz embert Brazília északi részén az elmúlt hónapban. Az állatok egy része veszett, a harapásokba tizenketten belehaltak.
Vérszopó denevér (Desmodus rotundus)
Veszett vérszopó denevérek öltek meg legalább tizenhárom embert Brazília északi részén, egy Amazonas folyó menti városban, Para tartományban az elmúlt hónapban - számol be a CNN.

A tartomány egészségügyi hivatala elmondta, a hüvelykujj nagyságú lények mintegy háromszáz embert támadtak meg március 2-a óta a világ legnagyobb édesvízi szigetvilágának számító Marajón.

"Minden haláleset köthető a mostani denevértámadásokhoz, minden hatodikról pedig megállapítható volt, hogy a halált okozó veszettség denevérharapásból származott" - mondta el a hivatal szóvivője.

Még nincs vége

A hatóságok március 19-én - miután felismerték a veszélyt - vakcinával és veszettség elleni oltással látta el az áldozatokat, ők túlélték veszett denevérek harapásait.

Az egészségügyi szóvivő elmondta, kormányzati szakértők úgy vélik, a megszaporodó támadások valószínűleg a denevérek élőhelyét jelentő erdős területek nagyságának drasztikus csökkenésével magyarázható, ami miatt az állatoknak költözniük kellett.

"Nem garantálhatjuk, hogy nem lesz több ilyen eset" - figyelmeztetett a szóvivő, aki beszámolt arról is, a legutóbbi haláleset a múlt héten történt.

A vérszopó denevérek (Desmodus rotundus) normális életkörülmények között nagyobb madarak és alvó szarvasmarhák véréből táplálkoznak. Apró fogaikkal sebet ejtenek, és szívni kezdik az állat vérét. Gyakran ők fertőzik meg a szarvasmarha-állományt.