Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Két év alatt épült Mallorcán metró

2007.04.25. 20:22
Metró épült a földközi-tengeri spanyol üdülősziget fővárosában: a 4-es metróhoz hasonló paraméterű földalatti csak tizedannyiba került, egy szinten csatlakozik a vasúttal, és 15 év alatt valósággá vált.

Metrót avattak szerdán Palma de Mallorcában, Európa egyik leglátogatottabb üdülőszigetének fővárosában.

A 8 és fél kilométeres földalatti vasút a belvárost köti össze a Baleári Egyetem campusával. A szerelvények 13 perc alatt teszik meg az utat, amin összesen kilenc állomás van. A metró az állomások között eléri a 90 kilométeres óránkénti sebességet is.


A kék vonal a metró (Forrás: Mallorca Tren)

A földközi-tengeri spanyol üdülősziget egyik legjelentősebb infrastrukturális beruházása két év alatt 2005 és 2007 között készült el 130 millió euróért (32,5 milliárd forintért).

A hasonló paraméterekkel rendelkező budapesti 4-es metró 7,3 km hosszú első szakaszának alapberuházása (a felszíni fejlesztések nélkül) ennek tízszeresébe, 320 milliárd forintba kerül.

Jóllehet a mallorcai metró csak 8 méterrel a földfelszín alatt fut, drága alagfúrásra nem lehetett szükség. A 4-es metrónál a becsülthöz képest 40 milliárd forinttal többe, összesen 80 milliárd forintba kerülnek az állomások.

A mallorcai metró 9 állomásából 2 a felszínen, 7 a föld alatt épült: a városközpontban lévő végállomáson a metró a vasúti pályaudvar peronjai mellé fut be. Ugyanezen a szinten buszpályaudvar is van.


Látványterv (Forrás: Mallorca Tren)

A reggel 8 órától este 9-ig üzemelő metrót szeptemberig ingyen használhatják a palmaiak, akik már a szerdai első napon nagy számban tolongtak az állomásokon.

A helyi hatóságok az ingyenesség hosszú időszaka alatt akarják megismertetni és megkedveltetni a lakosokkal a metrózást, ami a tömegközlekedés vadonatúj formája a Baleári-szigeteken.

Az illetékesek arra számítanak, hogy évente hárommillióan utaznak a Palma de Mallorca-i metrón.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?