Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Visszaköltözhetnek a tiszazugiak

2006.05.05. 11:34
Megkezdődött a kitelepített emberek visszaköltözése otthonaikba pénteken a Tisza mentén. A kormány kedden dönt az árvízi veszélyhelyzet szüntetéséről.

Reggel Tiszasas, Csépa és Szelevény lakóiért, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyei Nagyrét tanyavilágának lakóiért autóbuszok érkeztek a befogadó állomásokhoz.

A visszaköltözése a következő napokban folyamatosan történik, a háziállatok visszaszállítása a Jász-Nagykun-Szolnok megyei területen szombaton, míg Csongrád megyében vasárnap kezdődhet meg.

A rendkívüli árvízi vészhelyzet miatt az utóbbi hetekben több mint 1600 személynek kellett elhagynia otthonát főként a Tisza és a Körös találkozásánál lévő, mélyen fekvő területekről. A legtöbb embernek Szelevényből kellett elköltöznie.

Még nem múlt el a veszély

Az árvízi veszély még nem múlt el teljesen, mert nagyon lassú az apadás, így számtalan helyen tapasztalnak továbbra is csurgást vagy szivárgást.

Elsősorban a Tisza Szolnok alatti szakaszán kell a szakembereknek nagy figyelmet fordítaniuk az árvízi jelenségekre.

A kormány kedden dönt a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) csütörtökön bejelentett előterjesztéséről, mely szerint az apadó vízállás miatt meg lehet szüntetni az árvízi veszélyhelyzetet a Tisza mentén

A Tisza Szolnok alatti szakaszán még mindig több méteres víz terheli az átázott töltéseket, tehát a szükséges erők készenlétben állnak az esetleg felbukkanó suvadások, csurgások, buzgárok megfékezésére.

A mértékadó szint alá csökkent a vízállás a Lónyay-főcsatornán, ahol február vége óta védekeztek a vízügyi osztagok, s a legfenyegetőbb helyzet április elején volt, amikor az árhullám magassága 50 centiméterre megközelítette az eddigi rekordvízállást, a 899 centimétert, amit 2000. április 11-én mértek a Nyíregyházával szomszédos Kótajnál

Tiszaug és Lakitelek között még nem járnak a vonatok

Hétfőtől ismét teljes vonalon közlekednek a vonatok Szolnok és Szentes között az árvízi helyzet javulását követően. Tiszaföldvár és Kunszentmárton, valamint Kunszentmárton és Tiszaug között május 8-tól megindulhat a vasúti közlekedés. Az árvízi helyzet miatt ugyanakkor Lakitelek és Tiszaalpár, továbbá Lakitelek és Tiszaug között továbbra is autóbuszok szállítják az utasokat.