Tömeges ételmérgezések Budapesten

2006.05.12. 18:53
Összesen 120 ember kapott ételmérgezést egy nap leforgása alatt Budapesten. Az Operettből 16-an kerültek kórházba, egy belvárosi étterem menüjétől pénteken 90-en lettek rosszul.

Újabb tömeges ételmérgezés történt Budapesten, egy belvárosi étterem egyik menüjétől 90 ember lett rosszul.

Az étterem 12 helyre szállított pénteken ebédet, ebből három helyen, összesen 90 embernél merült fel ételmérgezés gyanúja. Feltehetően tartármártás okozta a rosszullétet.

28 ételmérgezés a színházakban

Péntek délután elismerte a hibát, és minden felelősséget vállal annak az ételszállító cégnek a vezetője, amely ételének elfogyasztása után csütörtökön és pénteken a Fővárosi Operettszínház, az Opera és a Thália Színház több művésze is mérgezés gyanújával került kórházba.

"Mi követtünk el hibát.(...) Ennek minden felelősségét vállalom" - jelentette ki az MTI-nek a Medúza Kft. ügyvezető igazgatója pénteken, aki pontosította azt a korábbi hírt, hogy tojásos galuskától lettek rosszul a színházak dolgozói, ehelyett borjúpaprikás okozta a bajt.

Az Operában és az Operettszínházban összesen 28-an lettek rosszul. Az Operett 16 munkatársát szállították a Szent László kórházba, a Tháliban 8-10 dolgozó betegedett meg.

Késett a konyha, a színházi büfék nem melegítettek újra

Csikesz Rezső elmondta, három budapesti színházból érkezett hozzájuk panasz, s összesen 28 személyről érkezett a hír, hogy a csütörtöki borjúpaprikás miatt lettek rosszul. Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a csütörtök délelőtti csúcsforgalom miatt a szokásosnál 20 perccel később érkezett meg az étel a színházakba.

"Ez nem mentségünk, mint ahogy az sem, hogy rossz technológiai sorrendet alkalmazva, a színházakban újramelegítés nélkül adták ki az ételeket. Súlyos hiba volt. Sajnálom" - fogalmazott Csikesz Rezső.

Az ügyvezető igazgatót csütörtökön késő este arról tájékoztatta a Budapesti Operettszínház büféjének vezetője, hogy az ebéd miatt többen rosszullétre panaszkodtak. Ezt követően az ételszállító pénteken reggel maga értesítette az ÁNTSZ munkatársait, akik egész délelőtt vizsgálódtak a cég Művészetek Palotájában lévő üzemi konyháján.

A Művészetek Palotájában megúszták

Több mint százan ettek ugyan abból a borjúpaprikásból, amelyből szállítottunk a három színházba is, azonban a Művészetek Palotájában étkezők közül senki nem panaszkodott. Ott folyamatosan melegen tartották az ételt.

Elmondta azt is, hogy a cég már nyolc éve szállítja az ételt az Operába, s eddig semmilyen gond nem volt. Az ÁNTSZ munkatársai a konyhán nem tapasztaltak semmilyen hibát, a rosszullétet okozó ételt elvitték további vizsgálatra.

A szalmonellával kapcsolatos híresztelésekre reagálva megjegyezte, az Operaház házi orvosa többeket megvizsgált azok közül, akik az étel miatt rosszul lettek, és teljességgel kizárta a szalmonella-fertőzés gyanúját.

Ritoók Emese, az ÁNTSZ szóvivője pénteken késő délután az MTI-nek elmondta: az ételminták vizsgálati eredménye valószínűleg a jövő hét elején lesz kész.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön