Klaudia
-3 °C
3 °C

Másfélezer hibalehetőség a függvénytáblázatokban?

2004.05.21. 11:51
Több mint másfélezer hibát generáló tárgyi tévedést, nyomdahibát fedezett fel a tankönyvként szolgáló Négyjegyű függvénytáblázatok több kiadásában is több mint hároméves kutatómunkája során egy veszprémi mérnöktanár. A kiadóval, a Magyar Tudományos Akadémiával, egyetemi docensekkel, valamint két oktatási miniszterrel folytatott magányos küzdelmének eredményeképpen Répás Lászlót végül a legújabb kiadás lektorának kérték fel. A tanár azonban még aggódik a diákok felvételije miatt, mivel a most vizsgázók még a régi, tévedésekkel zsúfolt könyvet használták. A kiadó szerint a tankönyv a tanár túlzott mérnöki igényességének esett áldozatul.
1500-1600 hiba található a Négyjegyű függvénytáblázatok című, a Nemzeti Tankönyvkiadó (NTk) által jegyzett tankönyvben, amiből a napokban érettségi-felvételi vizsgát tesznek a középiskolások, és előfordulhat, hogy a hibás eredmények miatt a diákok pontokat veszítenek - állítja Répás László egy veszprémi szakközépiskola mérnöktanára.

Tíz a sokadikon

Répás tanár úr hibajegyzékének néhány sora (a 2001-es kiadáshoz)
Oldalszám Hibás szöveg, adat Helyesbítés
172.Glaubersó képletében: Na2CO4Na2SO4
173.Világítógáz sűrűsége: 500 kg/m3500 g/m3
183.Égéshő mértékegysége: MJ/kgMJ/m3
183.Fűtőérték mértékegysége: MJ/kgMJ/m3
183.Lábjegyzetben: J/m3MJ/kg
184.ClCl2
184.Metil-éterDimetil-éter
196. A fajlagos ellenállások számértékei:
Bakelit: 1
Borostyán: 1010
Celluloid: 100
Csillám: 10-3_0,1
Ebonit: 100
Gumi: 10
Keménygumi
Kerámia: 104_107
Márvány: 10_103
Mikanit: 0,1
Papír, száraz: 3_30
Plexiüveg:
Porcelán: 0,01_0,1
Prespán:
PVC:
Sellak: 1
Üveg: 10_100
Körülbelüli számértékek:
109_1013
1016
1010
1013_1015
1015
1015
el kell hagyni
1010_1013
109
1013
1015
1015
1012
109
1016
1014
1011
270.Hg (9. sorban)2Hg
270.Cr3++2e-Cr3++3e-
272.Au3++e-Au3++2e-
272.AsO33-AsO33-+H2O
274.Fe3++2e-Fe3++e-
274.Hg22++2e-HgHg22++2e-2Hg
Répás három éve, 2001-ben indította magányos háborúját a könyv fizika és kémia fejezetében található hibák maradéktalan eltüntetéséért. Az évek során például részletes hibajegyzéket állított össze a 2001-es, 2002-es, majd a 2003-as kiadásról, számtalan levele pedig megjárta a kiadót, az akadémiát és a minisztériumot. Bár 2004-ben teljesen új kiadásban jelenik meg a függvénytáblázat, Répás szerint, akik idén vagy az elkövetkező két évben érettségiznek vagy felvételiznek, még a régit fogják használni. Ezt a típusú tankönyvet egyébként nem csak az NTk, hanem három éve a piliscsabai Konsept-H Kiadó is kiadja, példányszámot tekintve jelenleg fele-fele arányban osztoznak a piacon.

A hibák jó része kisebb-nagyobb mennyiségbeli eltéréseket tartalmaz, de bőven akadnak komoly hibalehetőségeket rejtő ezres, milliós nagyságrendű elütések is: ilyen például több kémiai anyag képlete és mértékegységek hibás megadása. A másfélezer hibáról szóló állítás egyébként úgy jött ki, hogy amikor Répás úr a táblázatok fejlécében talált hibát, a táblázat összes adatát hibásnak tekintette. A 2001-es kiadás - amiből jövőre érettségiznek, felvételiznek - kémai és fizika fejezetében száznegyven hibát lelt.

A kiadótól a miniszterig

A veszprémi tanár először a könyv kiadását jegyző NTk-nak címzett levelet, ám miután Répás állítása szerint a kiadó csak négy hibát ismert el, az Oktatási Minisztériumhoz fordult, ahonnan maga Pálinkás József akkori oktatási miniszter válaszolt, ígéretet téve a javításra. A veszprémi tanár igazának megerősítéséért levelet címzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) fizika és kémiai szakos docensének, valamint a Magyar Tudományos Akadémiának, ahol ugyancsak igazat adtak Répás úrnak. Ezután hibajegyzéket állított össze, kérve a kiadót arra, tegyék hozzáférhetővé a diákok számára.

A 2002-es kiadásból eltűnt a hibák fele, de Répás úr még így is talált benne vagy hatvanat, ezért továbbra sem hagyott békét az NTk-nak, sérelmezve azt is, hogy aprólékos munkájáért -a 2001-es, 2002-es kiadások hibajegyzékének összeállításáért - még csak anyagi ellenszolgáltatásban sem részesül, majd amikor honoráriumot ajánlottak neki, az összeget kevesellte, és "rátartiságból" nem fogadta el. A kormányváltást követően az akkor még az Oktatási Minisztériumban államtitkári posztot betöltő Hiller Istvánhoz fordult. "Ő volt az, aki a legtöbbet tette az ügy érdekében" - számol be e reményteli időszakról Répás tanár úr, de újra csalódnia kell, mivel azután, hogy Hiller átvette Görgey posztját a kulturális tárcánál, Magyar Bálinttal már "nem jutott dűlőre".

Lektornak kérték fel

Répás tanár úr már-már Don Quijote-i elszántsággal vívott küzdelme azért nem volt teljesen eredménytelen: a 2001-es, követő 28. és 29. kiadás az ő ajánlásai alapján már lényegesen kevesebb hibát tartalmaz, és felkérték a szeptemberben a boltokba kerülő, teljesen új kiadás lektorálására is. Répás elfogadta a felkérést, de kikötötte, csak akkor vállalja a munkát, ha az NTk - ígéretéhez híven - honlapján közzé teszi a korábbi kiadások hibajegyzékeit is a felvételik előtt, ami megjelenésével egy időben történt meg végül.

Mérnöki igényesség

"A Répás úr által közölt elrettentő mértékű hibaszám túlnyomó többsége a tanár úr mérnöki igényességéből adódik, abból, hogy az adatok tudományos érvényű pontosítását igényli" - reagált az Indexnek Michalovszky Csabáné, az NTK Természettudományi Szerkesztőségének vezetője.

"Talán meglepő, de az adatok terén sincs mindig 'objektív igazság', hiszen különbségek adódhatnak az egyes adatok eltérő mérési technikájából is. A szerkesztőség egyébként hasznosította az észrevételek egy részét, de az ilyen típusú segédleteknél az is szempont, hogy az adatanyag állandó maradjon, ezért az egyébként változatlan utánnyomások során a számadatokat nem változtattuk - mondta el Michalovszky. A 2004-ben megjelenő új, adattartalmában is felfrissített kiadvány, aminek egyik lektora Répás úr, reményeink szerint már nem tartalmaz kifogásolható adatokat."

Bevették a hibajegyzéket

Ugyanezt a tankönyvet - bővített, igényesebb és ezért drágább formában - 2001-ben először kiadó Konsept-H az NTk-nál valamivel óvatosabban járt le. Az első kiadást csupán ezer példányban nyomták ki, és megküldték a téma magyarországi szakértőinek. Ez a kiadás, mivel jórészt az NTk által használt adatanyagon alapult, még tartalmazta Répás úr által felfedezett hibákat - mondta el az Indexnek Simon István a kiadó ügyvezető igazgatója.

"A veszprémi tanár hibajegyzékét, ami akkor már az Oktatási Minisztériumban volt, akkor elküldték nekünk is, szerzőink ezután fel is vették a kapcsolatot a tanár úrral, így állíthatom, azok a hibák már nem szerepelnek a Konsept-H kiadványában" - jelentette ki az igazgató, aki egyébként értetlenségét fejezte ki amiatt, miért nem javította eddig a kiadásait az NTk.

Butábbak lesznek a gyerekek

Répás nem találkozott egyébként olyan esettel, hogy a függvénytáblázat tévedései miatt egy tanuló pontot vesztett volna, de ez szerinte bármikor előfordulhat. A hétfőn lezajlott fizika érettségi-felvételiben egyébként nem voltak olyan feladatok, amihez a kiadvány hibás adataival kellett volna dolgozni, és Répás reméli a szerdai kémiában sem lesz, "Engem az bosszant, hogy a gyerekek kezében ilyen rossz könyvek vannak, vagyis nem okosabbak, hanem butábbak lesznek."

A két kiadó mindenesetre egyetértett abban: "Nincs hibátlan tankönyv".