Elemér
0 °C
10 °C

Letartóztatták a pedofíliával gyanúsított exminisztert

2003.05.22. 14:00
Szerdán felfüggesztették mentelmi jogát, csütörtökön pedig előzetes letartóztatásba helyezték Paulo Pedroso portugál képviselőt, volt szociális minisztert, akit tizenöt kiskorún elkövetett nemi erőszakkal gyanúsítanak. A Casa Pia menhely körül kirobbant pedofilbotrány kapcsán már gyanúba keveredett egy nagykövet, egy tévésztár, egy neves orvos valamint egy ügyvéd.
Előzetes letartóztatásba helyezték csütörtökön Lisszabonban Paulo Pedroso volt szocialista párti minisztert, parlamenti képviselőt a Casa Pia (Irgalmasház) menhely körül kirobbant pedofilbotrány kapcsán.

Ő felügyelte a menhelyet

Tizenöt kiskorún elkövetett nemi erőszakkal gyanúsítják a 38 éves Pedrosót, aki António Guterres szocialista párti kormányában munkaügyi és szolidaritási miniszter volt 2001 és 2002 között. Súlyosbító körülményként merülhet fel, hogy miniszterként ő felügyelte az állami gyermekotthonokat - jelentette a Lusa portugál hírügynökség.

A képviselő mentelmi jogát szerdán függesztették fel. Pedroso korábban maga jelentette be: tisztázni akarja magát az igazságszolgáltatás előtt, miután már napokkal ezelőtt értesítették a Szocialista Pártot, hogy neve szóba került a Casa Pia-botrányban.

Nagykövet és tévésztár is érintett

Az 1780-ban alapított, árvákat és hátrányos helyzetű gyerekeket befogadó Casa Pia ügyében az elmúlt napokban több fejlemény is volt. Szerdán helyezték előzetes letartóztatásba hasonló gyanúval Jorge Ritto nyugalmazott nagykövetet. Eddig összesen hét személyt vettek őrizetbe a pedofilbotrány kapcsán, köztük egy ismert helyi tévésztárt, egy neves orvost és egy ügyvédet.