Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Hajléktalannak öltöznek a rendőrök Floridában

2003.05.26. 17:19
Hajléktalannak öltözött rendőrök figyelik meg az autósokat Floridában, és ha szabálytalanságot látnak, adóvevőn értesítik a kollégákat, hogy büntessék meg a szabálytalankodót. A hajléktalanok szervezetének jogászai tiltakoznak az újfajta közlekedésrendészeti gyakorlat ellen - írja a The Orlando Sentinel, amerikai weblap.
A 'Csavargó-műveletnek' elnevezett akcióban eddig 171 vezetőt büntetett meg a kissimmeei rendőrség, Florida államban. A rendőrök szakadt ruhában, bevásárlókocsit tologatva, hiányos műfogsorral vegyülnek el a város forgalmasabb kereszteződéseiben, és szúrják ki a piroson áthajtó kocsikat. A kiszabott büntetés 83 dollár (kb. 17.000 forint). Az öltözéken mindössze egy apró névtábla jelzi, hogy közúti ellenőrzést végez a csavargó szerv.

"Ez elképesztő, és csak remélni tudom, hogy ez öntudatnövelő hatással lesz a rendőrökre." - nyilatkozott az ügy kapcsán az egyik floridai hajléktalan-szolgálat ügyvezető igazgatója. Az állam egy másik hajléktalanokkal foglalkozó szervezetének elnöke ironikusnak találta a történetet, mivel szerinte ez a rendőrökről kialakult társadalmi megítélést jellemzi, hogy pont a rend őreinek kell a hajléktalanok ruhájába bújnia, ha nem akarnak "ellenséges látványt" nyújtani.

A rendőrség azzal védekezik, hogy a nagyobb kereszteződésekben bekövetkező balesetek számát próbálják meg leszorítani. 25.000 sofőrt büntettek meg 2001-ben Floridában, és 107-en vesztették életüket piroson áthajtó vezetők miatt. A rendőrség "hatni szeretne", és "az utolsó dolog, amit akartak, hogy bárkit is megsértsenek" - nyilatkozta az ügy kapcsán Jerry Geier, az osceolai serif.

"Kívánom, hogy továbbra is ilyen kreatívak legyenek" - drukkol viszont a rendőröknek Irvine Slosberg, demokrata képviselő, a közlekedési szabályok szigorítása mellett propagáló ügyvéd, aki 14 éves lányát közlekedési balesetben vesztette el.