Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Két hétig tart még a hernyóinvázió

2004.06.15. 20:42
Tíz évente fordul elő hasonló hernyóinvázió Veszprém megyében, de hogy miért csak itt, a szakértők sem tudják pontosan. A gyapjaslepke hernyói még két hétig lakmároznak a gyümölcsösben, utána begubóznak. A szakértők az alvórügyek kihajtásában bíznak.
A gyapjaslepke hernyói lepték el májusban a Balaton-felvidék erdeit és gyümölcsöseit; a szakemberek szerint már csak két hétig tart a hernyóinvázió, mert azt követően bebábozódnak.

Miklós Dezső, a csopaki Növény és Talajvédelmi Szolgálat igazgatója az MTI-nek kedden elmondta: a Balaton-felvidéken, valamint a Kab-hegytől Devecserig húzódó területen mintegy ötezer hektár erdőt permeteztek le helikopterről május második felében és június elején.

A szakember szerint a gyapjaslepke kizárólag erdei fákra rakja le petéit, a lárvákból április-május hónapban kelnek ki a hernyók, amelyek akár 10-20 kilométerre is képesek elvándorolni és különösen a gyümölcsfák leveleit kedvelik, a szőlőültetvényekre nem veszélyesek.

Az igazgató rámutatott: ilyen mértékű hernyóinvázió 8-10 évenként fordul elő, utoljára éppen 10 éve, 1994-ben volt a balatoni térség gyümölcsöseiben. Miklós Dezső szerint kis mértékben észleltek hernyókat Somogyban is, Vasból és Zalából viszont nem jelezték a jelenlétét.

Veszprém megye rejtélye

"Az tulajdonképpen rejtély számunkra is, hogy miért csak Veszprém megyében, sőt mindenek előtt a Balaton-felvidéken fordul elő a gyapjaslepke hernyója" - jegyezte meg a növényvédelmi szolgálat igazgatója.

A károk mértékét nehéz felmérni - mondta -, így nincsenek erre vonatkozóan adatok. A károk elsősorban a házi kertekben keletkeztek - tette hozzá.

A Veszprém Megyei Erdőfelügyelőség munkatársa az MTI-nek megerősítette: a hernyóinvázió május óta már észrevehetően alábbhagyott. Megszűnt az utánpótlás az erdőkből, két hét múlva pedig teljesen eltűnnek a gyümölcsösökből a hernyók. Gicziné Marczali Klára szerint a fákon az úgynevezett alvórügyek kihajtanak majd, ami mérsékli a károkat.