Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kalapács alatt Elvis foga és haja

2003.07.08. 16:41
Az eBay oldalán még egy hétig lehet licitálni a százezer dollár kikiáltási áron indult emléktárgyakra. A jelenlegi tulajdonos elmondta azt is, egy klónozási ajánlatot már visszautasított.
Szerencsés napra virradtak azok, akik lemaradtak arról, hogy megérintsék Elvis Presleyt. Az eBay.com, online aukciós ház a Király haját, egy csillogó, fehér fogát valamint a Love Me Tender című aranylemezét árverezi a napokban.

Hajtincs, fog és aranylemez

Az árverés kedd délután, tizenhárom licit után 101,600 dolláron állt. A kezdeti ár százezer dollár volt, az aukció három napja tart, június 15-ig lehet megtenni az ajánlatokat.

Elvis fogának már több tulajdonosa volt. Miután elhagyta gazdáját, annak jegyeséhez, Linda Thompsonhoz került, árverésen is megfordult, amajd megkapta az Elvis Presley múzeum. A gyűjtemény később megvált az emléktárgytól.

A hajfürt története 1958-ig nyúlik vissza, amikor Elvis belépett a hadseregbe. A bevonulás előtt a kopaszra nyírt sztár néhány hajtincsét maga adta ajándékba Joe Franklinnek, egy talkshow házigazdájának.

Sokba került a biztosítás

1992-mostanáig az ereklyék a Florida állambeli Fort Lauderdale-i Yellow Strawberry (Sárga eper) nevű fodrászszalonban voltak kiállítva. A tulajdonos azért adja el őket, mert - szóvivője szerint - túlságosan sokba kerül az Elvis-emlékek biztosítása.

Az eBay szóvivője ugyan azt mondta, hogy a web-oldal általában tiltja emberi testrészek árusítását, de a kivételes kínálatot nem indokolta meg.

Nem engedte klónozni

A fog és a hajtincs eredetiségét az Elvis Presley hagyaték gondozói sem zárják ki, de nem is állítanak ki róluk, mint valódi Elvis-ereklyékről bizonyítványt, és nem kívánnak harcba szállni megszerzésükért.

A jelenlegi tulajdonosról viszont kiderült, hogy már elutasította egy meg nem nevezett európai cég ajánlatát, amely DNS-t akart kivonni a fogból klónozási célokra. "Számára csak egyetlen Elvis létezik" - indokolta a lépést képviselője.