Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Fellázadt egy ír kocsma a dohányzás betiltása ellen

2004.07.08. 16:46
Visszavárja dohányos vendégeit egy ír kiskocsma, fittyet hányva arra a törvényre, ami áprilistól tiltja Írországban a zárt köztereken a dohányzást. A tulajdonosok azzal érvelnek, hogy nekik már úgyis mindegy, dohányfüst nélkül ugyanis annyira megcsappant a fogyasztás, hogy a csőd fenyegeti a céget.
Nyíltan szembeszállt egy ír kocsma a dohányzásellenes törvénnyel, amely teljesen kitiltja a dohányfüstöt a zárt közterekről, így az éttermekből és pubokból is, írja a BBC. A pub tulajdonosai bejelentették, lesz ami lesz, újra dohányozhatnak vendégeik, amit április óta nem tehettek már meg.

A törvény hatályba lépése óta hatvan százalékos bevételkiesést könyvelhetett el a Fibber McGee's nevű kocsma, ami a turistacentrumnak számító és egyeteme miatt sok diáknak otthont adó Galway nevű városban működik. A veszteségről a BBC-nek beszámoló tulajdonosok közölték, őket már az sem érdekli, ha lépésükkel engedélyüket veszélyeztetik.

"Egyszerűen legatyásodtunk. Talán a dohányfüsttel jobban járunk." - mondta el a társtulajdonos, Ciaran Levanzin. "Egyetlen lehetőségünk maradt, ha visszacsalogatjuk dohányzó vendégeinket, és majd meglátjuk, mi történik" - tette hozzá Levanzin partnere, Ronan Lawless.

A Fibber McGee's az első olyan kocsma a mintegy tízezerből, ami nyíltan tiltakozik a dohányzásellenes törvény ellen, amit egyébként az ír társadalom nagy egyetértéssel fogadott.

Két-három év múlva Magyarországon is

Az ír kormány állítása szerint a vendéglátóhelyek 97 százaléka eleget tett kötelezettségének, hogy megóvja a vendégeket a passzív dohányzás hatásaitól. A dohányosok megtartásának érdekében több hely külön kerthelyiséget nyitott.

Az azonban egyértelmű, számol be a BBC, hogy a fogyasztás visszaesett tavaly óta. A borkereskedő szövetség jelentése szerint az általuk vizsgált hatezer kocsmában a forgalom átlagosan 15-25 százalékkal csökkent.

Norvégiában és Svédországban idén vezették be ír mintára a dohányzásellenes törvényt, ami az elkövetkező 2-3 évben az összes európai államban, így a tervek szerint Magyarországon is életbe lép.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!