Ferenc
11 °C
30 °C

Többmilliós kárt okozhatott a kaszás

2005.08.04. 13:14
Tudtán kívül okozhatott több millió forintos kárt egy férfi, aki lekaszált egy tájvédelmi körzethez tartó terület, ahol harisok fészkeltek. Több példány is elpusztulhatott a félmillió forintos eszmei értékű madarakból.

Fokozottan védett haris madarakat (cigányrécét) pusztított el egy kaszáló férfi Túrricse határában, az ügyben természetkárosítás bűntettének gyanújával indítottak ellene eljárást.


A haris (wwf.hu)

A szatmári tájvédelmi körzet képviselője augusztus 1-én tett feljelentést a rendőrségen, hogy valaki még júniusban engedély nélkül lekaszált Túrricse közelében egy 12 hektáros területet, ahol harisok fészkeltek, és több madár elpusztult.

Pontos számát még nem tudják az elpusztított madaraknak. A fokozottan védett haris eszmei értéke félmillió forint, szakértők még vizsgálják, hogy mekkora kárt okozott a kaszáló.

Az ügyben eljáró fehérgyarmati rendőrkapitányság nyomozói szerdán kihallgatták azt a 35 éves túrricsei férfit, aki a kaszálást egy szövetkezet nevében végezte.

A gyanúsított azt állította, nem tudott arról, hogy tájvédelmi területről van szó, hiszen több éve kaszálják ott a füvet szénának.