Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

14 emberrel zuhant le a helikopter

2005.08.10. 17:39
Tengerbe zuhant és elsüllyedt egy helikopter Észtország fővárosától északra a tengeren. A fedélzeten 14-en utaztak, egyelőre nincs hír túlélőkről.

A tengerbe zuhant egy helikopter 14 emberrel a fedélzetén szerdán, az észt fővárostól északra, közölték a mentőszolgálatok.


A Sikorsky-76-os

A túlélők, illetve az esetleges áldozatok után búvárok kutatnak 50-60 méteres mélységben. A mentésben az észt parti őrség mellett finn helikopterek vesznek részt.

A Sikorsky-76 típusú helikopter a Tallinn és Helsinki közötti 80 kilométeres távolságon, menetrendszerű járatként közlekedett. Éppen Helsinkibe tartott, amikor három perccel felszállás után lezuhant.

Finnek, észtek és amerikaiak a fedélzeten

A baleset oka egyelőre nem ismert. Ugyanaznap a Tallinn és Helsinki közötti gyors kompjáratokat a viharos idő miatt törölték.

Az észt mentőalakulatok elmondták, hogy megérkezésükkor a gép farka még kiállt a vízből, ám később teljesen elnyelte a tenger. A baleset helyét a felszínen úszó törmelék jelzi. A mentők szerint a helikopter meglehetősen nagy erővel csapódhatott a vízbe.

A helsinki észt követség tájékoztatása szerint két finn pilóta mellett hat finn, négy észt és két amerikai utas volt a gépen.

Ítéletidő a Balti-tenger partvidékén

A Balti-tenger partvidékén egyébként is ítéletidő tombol: Kalinyingrád-ban szerdán már nem volt közlekedés, a Pregolja folyóban megemelkedett a káros klórtartalmú vegyületek aránya, a város vízellátását tartalék víztározókból biztosítják. Több teleülésen nem volt áram.

A Leningrádi terület-en a hét elején csaknem tízezer ember maradt áram nélkül közel négyszáz kisebb-nagyobb településen, de ezek nyolcvan százalékán szerdára sikerült helyreállítani az áramellátást.

A keddi vihar nem kímélte a finn partvidéket sem, csaknem ezer ház maradt áram nélkül, a déli részek egyes vasútvonalain szünetel a közlekedés.

Litvániá-ban 35 ezer lakos maradt az orkán miatt áram nélkül. Litvánia több városában az esőzések miatt víz alá kerültek a házak.

Fehéroroszország-ban, Vityebszk megye Krasznopolje faluja közelében egy idős orosz állampolgárt az orkán által kicsavart fa ütött agyon.

A Balti-tenger, illetve Dél-Európa irányából érkező ciklonok, - amelyek már érintették Ukrajnát, illetve Fehéroroszországot - az előrejelzések szerint Oroszország belső területei felé, Moszkva irányában terjeszkednek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!