Friderika
13 °C
29 °C

Székelyeket utasított táncra két határőr

2003.09.12. 15:42
Székely néptáncosokat kényszerített táncolásra két határőr a biharkeresztesi határátkelőhelyen kedden. A két határőr ellen eljárás indult, majd felmentették őket állásukból.
Állásába került a mulatozás annak a két határőrnek, akik táncra kényszerítettek két székely néptáncost a biharkeresztesi határállomásnál.

Táncoljatok

A székelyföldi Hármasfalva Hagyományőrző Néptánccsoportja még kedden jelentkezett belépésre a Hajdú-Bihar megyei határátkelőhelyen. A szolgálatban lévő határőrök azonban felszólították a mikrobusszal érkező csoport két tagját, hogy táncoljanak előttük.

A táncosok - bár megalázónak tartották az esetet - nem tettek feljelenést a határőrök ellen. A határőrök feletteseinek azonban fülébe jutott a dolog, ezért fegyelmi eljárást és belső vizsgálatot is indítottak az ügyben.

Nem voltak szakszerűek

A két határőrrel szemben a Debreceni Katonai Ügyészség hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt indított eljárást. Az Orosházi Határőr Igazgatóság megállapította, hogy a határőr páros nem intézkedett szakszerűen, emiatt fegyelmiben részesítették a két férfit.

A két járőrt rögtön fel is mentették a szolgálatból, ők ezt követően, pénteken délelőtt maguk nyújtottak be kérvényt munkaviszonyuk megszüntetésére.

Kértek, nem parancsoltak?

Az ügy miatt a Határőrség Országos Parancsnoksága is elnézést kért a néptáncosoktól. Úgy tudni, a gyanúsítottak csak azt ismertek el, hogy megkérték a csoport tagjait a bemutatóra, azt azonban tagadták, hogy erre kényszeríttették volna őket.