Benedek
-4 °C
5 °C

Titokzatos embercsontüzlet Madagaszkáron

2003.08.12. 11:26
Várhatóan több tucat madagaszkárinak kell majd augusztusban bíróság elé állnia a emberi csontokkal való kereskedés vádjával. A több mint egy évtizede tartó rablássorozatban már több, mint ötven embert ítéltek éltefogytiglani bütetésre. Az ügy egyetlen rejtélye, hogy nem lehet tudni, mire kellenek a csontok.
Egy évtized alatt közel ezer csontot raboltak el Madagaszkár keleti részén, ahol már ötvenöt elkövetőt ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre, és vagy százan várnak előzetesben az ítélethozatalra Ambatondrazakában.

Mire kellhet

A BBC tudóstója szerint az emberek nem mernek a sírrablásokról beszélni. A legnagyobb rejtély máig az, hogy valójában senki sem tudja, mire használják az ellopott embercsontokat.

"Undorító, ami történt, mert az elkövetőnek ott kellett lennie a temetésen ahhoz, hogy ki tudja nyitni a sír zárkombinációját" - meséli egy asszony, akineknek szülei csontjaiból vittek el darabokat.

A rablók sosem friss holttesteket visznek el, hanem régebben eltemetettekre vadásznak, és minden esetben női csontvázakat fosztanak meg egy-egy darab csonttól. Ezekből aztán egész csontvázakat állítanak össze, így lehetetlenség megmondani, kiről van szó.

Gyógyszer, atombomba, alibi

A helyi rádió két munkatársa halálos fenyegetéseket kapott, amikor megpróbálkoztak az éterben beszámolni a rejtélyes csontbizniszről.

A két rádiós is csupán csak a szóbeszédről tud beszámolni. Vannak, akik úgy tudják, gyógyszer készítésére használják a halászó életmódot folytató, és emiatt csontjukban gazdag kalciumtartalommal bíró helyiek földi maradványait.

A helyi pleytkák szerint AIDS-betegek gyógyítására alkalmas hatóanyagot is tartalmaznak a régi csontok, másokpedig odáig mennek, hogy atombomba készítésére csempészik ki őket az országból.

Egy másik összeesküvés-elmélet szerint a csontok csempészésének ügye csupán egy jóval nagyobb üzleta drágakövek illegális kivitelének fedezésére szolgál. Amíg ugyanis mindenki a csontrablásra figyel, a kövek szabadon juthatnak ki az országból.